Розберг сграбчи последната победа за сезона във Формула 1

снимка: БГНЕС/EPA

Нико Розберг по убедителен и сравнително комфортен начин спечели последното състезание от сезон 2015 във Формула 1 за Гран при на Абу Даби.

Германецът с Мерцедес триумфира за 14-ти път в кариерата си и за втори пореден на пистата „Яс Марина“ в столицата на ОАЕ, като едва за втори път нощната надпревара бе спечелена от пилота на полпозишън, след като в останалите пет случая това правеше другият състезател на първа редица на решетката.

Розберг отново нанесе сериозно поражение на съотборника си и световен шампион Люис Хамилтън, като германецът има вече три поредни успеха на сметката си. Нико за първи път в кариерата си печели толкова последователни успехи, а благодарение на Хамилтън, Мерцедес отново записа двойна победа, след като британецът финишира на втора позиция.

Само в един момент от състезанието Хамилтън изглеждаше наистина близо до Розберг и готов да го атакува, но въпреки че се доближи почти на една секунда от него, не мога да влезе в зоната за активиране на подвижно задно крило. Хамилтън дори взе решение да остане по-дълго на пистата с комплекта си меки гуми, но това не му помогна да постави Розберг под напрежение. От екипа на Мерцедес не се постараха да разделят стратегиите и да допринесат за още по-вълнуваща надпревара, като така по-интересните събития се случиха по-надолу в класирането.

Кими Райконен капитализира стартирането си от трета позиция и се изкачи на подиума, като почти не притесняваше Мерцедес-ите, но и нямаше проблеми да задържи третото място. Себастиан Фетел отново блесна с великолепно състезание и от 16-ти на старта стигна до четвърта позиция.

Малко преди края след последното си спиране в бокса Фетел задмина Серхио Перес за 4-тото място, но и пилотът на Форс Индия заслужава поздравления за представянето си. Даниел Рикардо, Нико Хюлкенберг, Фелипе Маса, Ромен Грожан и Даниил Квят допълниха топ 10.

Фернандо Алонсо финишира на 17-та позиция, а Дженсън Бътън показа малко по-големия потенциал на МакЛарън-Хонда на тази писта с 13-тото си място.