Розберг отново шамароса Хамилтън в последния кръг на Формула 1

снимка: БТА/AP

Нико Розберг нанесе ново тежко поражение на актуалния световен шампион Люис Хамилтън и спечели квалификациите за последното състезание през сезона във Формула 1 – за Гран при на Абу Даби.

Германецът с Мерцедес направи страхотна последна летяща обиколка и остави съотборника си на цели 0.377 секунди, за да запише шести пореден полпозишън през кампанията и да изравни постижението си на пистата „Яс Марина“ от миналата година.

С победата на Розберг в квалификациите Мерцедес изравни собствения си рекорд от 2014 и на Ред Бул от 2011 за 18 полпозишъна от 19 кръга – през този сезон единствено Ферари чрез Себастиан Фетел в Сингапур развали хегемонията на „сребърните стрели“.

Люис Хамилтън обаче няма особени основания за притеснение преди състезанието, защото само веднъж досега в историята победителят в Абу Даби е потеглял от полпозишън, а в останалите пет случая успехът е отивал при пилота на второ място от квалификациите.

Кими Райконен се нареди трети на решетката със силно представяне в края, докато съотборникът му Себастиан Фетел стана жертва на грешна комуникация с щаба на Ферари, защото обиколката му в първия сегмент не бе достатъчно добра за топ 15 и 4-кратният световен шампион ще потегли 16-ти.

Топ 10 на решетката допълниха Серхио Перес, Даниел Рикардо, Валтери Ботас, Нико Хюлкенберг, Фелипе Маса, Даниил Квят и Карлос Сайнц.

Квалификация 1

Едва 13 минути преди края на сегмента повече от 10 болида бяха записали времена, като болидите на Мерцедес веднага излязоха със супермеките гуми и логично окупираха върха. Хамилтън закова 1:40.974, а Розберг остана на 0.137 по-надолу.

Райконен записа трето време десетина минути преди финала, като бе по-бавен с меките гуми с 1.7 секунди, което бе очаквано, с оглед на предишните показатели в тренировките. Ферари-то обаче в последствие подобри времето с още 0.2 секунди, с което вдъхна надежди за по-сериозно представяне в квалификациите.

5 минути преди края Даниил Квят, Дженсън Бътън и Маркус Ериксон бяха в "зоната на изпадащите", освен обичайните заподозрени от Маруся. С приближаването на финала обаче пилотите масово започнаха да подобряват времената си заради употребата на по-бързия комплект супермеки гуми.

В последната си летяща обиколка Алонсо спука гума и трябваше да се примири с отпадането си, но истинският шок дойде от Себастиан Фетел. Той не беше достатъчно бърз с меките гуми и сложи по-бързите, за да си гарантира оставане в квалификациите, но след кошмарен втори сектор на пистата той просто се прибра в гаража с неизвестен проблем.

От квалификация 1 отпаднаха: Фетел, Алонсо, Ериксон, Стивънс и Мери.

Квалификация 2

В крайна сметка се разбра, че Фетел е направил грешка, използвайки прекалено много бордюра на излизане от завой номер шест, което е довело до смущения в болида му, но от бокса на Ферари не са очаквали той да отпадне. 

В началото на К2 отново Хамилтън окупира върха с 1:40.758, а Розберг остана на две десети от темпото му, като болидите на Ред Бул и Форс Индия допълниха топ 6. Райконен излезе на пистата едва при 6:50 минути преди края, след като той единствен в предишната сесия се класира напред с по-твърдите гуми.

В крайна сметка Кими се нареди трети със супермеките гуми, но бе далеч от темпото на Хамилтън - на осем десети от секундата. Серхио Перес направи страхотна последна обиколка в сесията и изпревари дори Райконен, оказвайки се с 0.05 секунди по-бърз от него.

Макс Ферстапен остана точно под чертата на класиращите се напред, следван от Бътън, Малдонадо и Фелипе Насър. Ромен Грожан изобщо не записа време и се нареди 15-ти, като се прибра в бокса рано-рано заради проблем.

Квалификация 3

Хамилтън направи нетипично слаба обиколка за стандартите на Мерцедес, заради недозавиване в последния сектор. Розберг се вреди на върха с 1:40.738, което бе с три десети по-бързо от времето на световния шампион.

Перес отново победи Райконен в битката за трето място, макар и само след първите записани обиколки, но болидът на Форс Индия бе с близо десета по-скоростен от този на Ферари. Рикардо пък изпълняваше към момента целта на Ред Бул да пласира болид на третата редица с петото си място.

Австралиецът наистина задържа позицията си, а Райконен демонстрира класа и си осигури третото място за сметка на Перес. Хамилтън подобри времето си и записа най-силната си обиколка от 1:40.6, но Розберг бе недостижим с цели 0.377 секунди по-бърз от шампиона, за да регистрира шести пореден полпозишън.