Кариран флаг: Хамилтън е 10-ият с поне 3 титли във Формула 1

галерия:

снимка: БТА/AP

Люис Хамилтън спечели световната титла във Формула 1 за трети път в кариерата си, след като триумфира в епоса, наречен състезанието за Гран при на САЩ на пистата в Остин, Тексас.

Великобритания, една от родините на моторните спортове, вече може да се похвали с двама носители на поне три световни титли в Кралските гонки, след като досега с това можеше да се похвали единствено шотландецът сър Джаки Стюарт.

Хамилтън освен това е и първият британец (от 15-ма), който печели два пъти подред шампионата на Формула 1 и става десетият пилот в историята с 'хеттрик'. Той се изравнява по брой триумфи с Джак Брабъм, Джаки Стюарт, Ники Лауда, Нелсон Пике и любимеца си Айртон Сена. Единствено Себастиан Фетел и Ален Прост с по 4, Хуан Мануел Фанджо с 5 и Михаел Шумахер със 7 имат повече успехи от него.

4149666

Победата на „Пистата на Америките“ бе десета през Хамилтън за сезон 2015 и 43-та в кариерата му, с което изпревари еднолично Себастиан Фетел (42) на третото място във вечната класация по този показател. Пред него вече са само Ален Прост с 51 и Михаел Шумахер с 91.

Колкото и некоректно да звучи (защото зависи от програмата), за седми път шампионът във Формула 1 става известен в САЩ. За последно, преди Хамилтън, в Щатите триумфира, по ирония на съдбата, Кеке Розберг – бащата на Нико – през 1982 година в Лас Вегас.

4149672

Колкото и разочарован да беше след края на състезанието, Себастиан Фетел остана на втора позиция в класирането при пилотите във Формула 1 с 251 точки – 4 пред Розберг.

4149676

Тъй като за пореден път Кими Райконен отпадна, то на Фетел се дължи основно един частичен успех за Скудерия Ферари. С 15-те точки, които спечели германецът в Гран при на САЩ, италианският легендарен екип си осигури втората позиция (зад Мерцедес) в класирането при конструкторите във Формула 1 – най-доброто постижение от 2012 година насам.

4126320

Състезанието в Тексас бе най-успешно през 2015-та за скромния екип на Торо Росо, който събра ощо 18 точки, след като Макс Ферстапен изравни най-доброто си класиране през кампанията и финишира четвърти, а Карлос Сайнц-младжи остана седми.

4149680

МакЛарън-Хонда също имаха повече поводи за усмивки в САЩ, отколкото когато и да е било през сезона, или поне „английската“ половина от гаража им. Дженсън Бътън се облагодетелства от наказание на Сайнц (5 секунди добавени към времето му за превишаване на скоростта в питлейна) и завърши на шесто място – най-доброто му класиране този сезон.

4132865

Ако проблемите в болида на Фернандо Алонсо не бяха толкова сериозни в края, то МакЛарън-Хонда щеше едва за втори път през сезона да отпразнува влизане в топ 10 и на двата си болида, но испанецът бе изпреварен за 10-ото място място от Даниел Рикардо (Ред Бул) в последната обиколка.

За първи път от 2007 година американски пилот участва в Гран при на САЩ. Тогава това бе Скот Спийд, а сега – Александър Роси с опашкарите Манър Маруся, като местният любимец финишира 12-ти и изравни най-доброто класиране на екипа си през сезона.

4149682

Фелипе Насър завърши девети и се погрижи Заубер да отбележи точки в юбилейното си 400-но състезание, като през 1993 година в ЮАР швейцарският екип също спечели точки в дебютната си надпревара.

4144565

Най-негативно бе настроението в Уилямс, защото за първи път от Бразилия 2012 година екипът регистрира отпадане и на двата си болида. Все пак, следващият кръг е в Мексико, където тимът доминираше в последния случай, дори и да става въпрос за преди 23 години...