Розберг се нареди до Сена, Прост и Хил

галерия:

снимка: БТА/AP

Нико Розберг спечели състезанието за Голямата награда на Монако – шести кръг от сезон 2015 във Формула 1. В изключително вълнуващ финал на иначе неособено атрактивната надпревара пилотът на Мерцедес се възползва от необяснима глупост на екипа, отговарящ за съотборника му Люис Хамилтън.

Действащият шампион бе привикан в бокса в момент, когато на пистата бе колата за сигурност, въпреки че реално не се нуждаеше от втори питстоп, защото до края оставаха 14 обиколки, половината от които минаха с кола за сигурност.

В крайна сметка Хамилтън се върна на пистата на трето място, след като бе задминат от Розберг и Себастиан Фетел. Така за трети пореден път по улиците на Монте Карло триумфира Нико, който е местен любимец поради факта, че е израснал и живее именно в Княжеството.

С третата си поредна победа в Монако Розберг се нареди до светила в „Кралските гонки“ като Греъм Хил, Айртон Сена и Ален Прост, които също са постигали толкова последователни успехи.

4141678

Греъм Хил е наречен „ г-н Монако“ заради своите четири победи в Княжеството, но рекордьорът за най-много победи в Монте Карло е Айртон Сена. Той има шест успеха, като пет от тях са последователно спечелени в периода от 1989 до 1993 година.

Иначе в кариерата си Нико Розберг има общо 10 победи във Формула 1, като триумфът му в Монако е втори пореден за сезон 2015, след като той спечели и състезанието за Гран при на Испания на пистата в Каталуния.