Страхотен Хамилтън с първи полпозишън в Монако

галерия:

снимка: БТА/AP

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън за първи път в кариерата си спечели полпозишън за състезанието за Гран при на Монако – шести кръг за сезон 2015 в „Кралските гонки“.

Лидерът във временното класиране при пилотите направи феноменална последна обиколка в квалификациите и записа невижданото досега през уикенда време от 1:15.098 минути. На 0.342 секунди зад него остана съотборникът му в Мерцедес Нико Розберг, който направи грешка в решителен момент при финалния си летящ тур и нямаше как да се пребори с британеца.

Трети потегля Себастиан Фетел с Ферари, който единствен, освен „сребърните стрели“, успя да запише време под 1:16 минути, но отново се задоволява с трета позиция. Четвърти и пети се наредиха пилотите на Ред Бул Даниел Рикардо и Даниил Квят, които се справиха по-добре от Кими Райконен с другото Ферари.

4141569

Серхио Перес, Карлос Сайнц, Пастор Малдонадо и Макс Ферстапен допълниха топ 10.

Така Люис Хамилтън има всички предпоставки да се бори за победата утре в Монте Карло и да попречи на основния си конкурент за титлата Розберг да триумфира за трети пореден път с Гран при на Монако.

Състезанието е от 15 часа в неделя.

4141559

Квалификация 1

Още преди началото на уикенда в Монте Карло стана ясно, че Ромен Грожан ще започне състезанието с пет места по-назад спрямо резултата си в квалификациите, заради наказание за смяна на скоростната кутия. Френският пилот на Лотус финишира в зоната на точките в последните две надпревари, но по улиците на Монте Карло ще му бъде трудно да постигне подобен позитивен резултат.

Дженсън Бътън получи инструкции шест минути преди края на първия сегмент от квалификациите да даде всичко от себе си за добро време, защото няма да се нуждае от комплекта меки гуми, които използваше към момента. Британецът зае 15-то място на 2.7 секунди от временния лидер Люис Хамилтън, който бе следван от Нико Розберг и Себастиан Фетел.

 

 

Бътън обаче изпадна извън топ 15 с течение на времето, след като борбата за място във втората част се водеше между него, Ромен Грожан, Серхио Перес, Маркус Ериксон и Карлос Сайнц. 4 минути преди края и двамата пилоти на МакЛарън направиха безгрешни обиколки, които ги изстреляха в предната част на таблицата на около 1.5 секунди от темпото на Мерцедес-ите.

 

Сериозна грешка направи екипът на Уилямс с Валтери Ботас, който така и не успя да запише конкурентно време и остави за самия край решителната си летяща обиколка. Финландецът обаче попадна в трафик и не можа да се вмести в топ 15, оставайки на 17-то място.

 

От квалификация 1 отпаднаха: Фелипе Насър, Валтери Ботас, Маркус Ериксон, Уилямс Стивънс и Роберто Мери

Квалификация 2

Фернандо Алонсо получи проблем при спирането за първия завой, след като загуби мощност и дори не можа да паркира в близост до трасето. Така испанецът отпадна още на този ранен етап от квалификациите и даде 15-ти резултат, докато Бътън се представяше отлично в другия болид на МакЛарън.

 

Нико Розберг осем минути преди края стана първият пилот през уикенда в Монако, който записва обиколка от порядъка на 1:15 - цели седем десети по-бърза от тази на Хамилтън и Фетел.

Битката за оставане в топ 10 се водеше между Бътън, Грожан, Хюлкенберг, Маса, Перес и Малдонадо. В крайна сметка обаче без да се водят особено ожесточени финални битки за по-горна позиция от квалификация 2 отпаднаха именно: Грожан (с наказание от пет места), Бътън, Хюлкенберг, Маса и Алонсо.

 

Специално Бътън имаше предпоставки да се пребори с Перес поне за 10-тото място, защото заради излизане от пистата на Нико Розберг той трябваше да се съобрази с жълти флагове и съответно да не запише максимално бърза обиколка.

Квалификация 3

Имаше опасения за валежи към края на третата част на квалификацията, които провокираха пилотите да се стремят към възможно най-бърза обиколка в самото начало.

 

Хамилтън поведе с ранна летяща обиколка с време 1:15.304, оставяйки зад себе си Розберг на 0.136 секунди, докато единствен Фетел успяваше да слезе под 1:16 - на половин секунда от лидера.

Четири минути преди края на квалификациите пилотите се прибраха в бокса запоследно, след което използваха цели две обиколки, за да загреят гумите си, тъй като температурата на пистата се смъкна значително.

 

Люис Хамилтън записа още по-добро постижение - 1:15.098, докато Розберг с изоставане от 0.342 секунди получи изненадващо съобщение да се прибере в бокса ПРЕДИ края на финалната си обиколка. По-късно стана ясно, че причината е заради втора грешка на Розберг в зоната за спиране на първи завой, която елиминира шансовете му да се бори с Хамилтън.

Фетел остана трети, следван от Даниел Рикардо и Даниил Квят, които се справиха по-добре от Кими Райконен. Перес, Сайнц, Малдонадо и Ферстапен допълниха топ 10.

НА ТОЗИ ЛИНК вижте важните факти преди Гран при на Монако в рубриката „Кариран флаг“.

НА ТОЗИ ЛИНК вижте превюто на експерта в моторните спортове от Евроспорт Емилиян Стойков специално за Sporta.bg

В последната съботна свободна тренировка най-добро време по улиците на Монте Карло даде Себастиан Фетел с Ферари, което дава надежда на Скудерията за добро представяне в квалификациите.

Нико Розберг остана втори с Мерцедес, като той преследва не само трета поредна победа в Монако, но и втори пореден полпозишън, след като миналият кръг в Испания пребори съотборника си Люис Хамилтън в квалификациите и това му позволи да спечели състезание за първи път този сезон.

Действащият шампион пристигна в Монако в отлично настроение, след като бе обявен новият му договор с Мерцедес за още три сезона - повече подробности НА ТОЗИ ЛИНК.