Кариран флаг: След 27 състезания Райконен е отново на подиума

снимка: БТА/XINHUA

Кими Райконен не се бе качвал на подиума от Гран при Корея през 2013-та година, когато завърши втори. Цели 27 надпревари (финландецът е взел участие в 25 от тях) по-късно, пилотът на Ферари успя отново да финишира сред първата тройка в Гран при на Бахрейн, отново заемайки втора позиция. Това бе и 27-то призово място на финландеца за Скудерията и 78-мо изобщо.

Райконен завърши за седми път в топ 3 в Бахрейн, което е и рекорд за пистата. Въпреки това, пилотът не е печелил състезанието.

Световният шампион през 2007-ма направи и най-бързата обиколка, което се случва за 41-ви път в неговата кариера. По този начин финландецът се изравни с Ален Прост на второто място в класацията.

Пред Райконен завърши правещият страхотен старт на сезона Люис Хамилтън. Британецът регистрира трета победа от четири надпревари. Пилотът на Мерцедес записа 36-та победа и има само четири по-малко от Себастиан Фетел, който завърши пети в Бахрейн, и пет по-малко от своя идол Айртон Сена.

Хамилтън стана шестият в историята, който е бил първи в над 2000 обиколки. Британцът бе лидер в 49 от 57 тура и по този начин е водил в общо 2005. Другите пилоти в тази класация са: Михаел Шумахер (5111), Сена (2987), Ален Прост (2684) и Найджъл Менсъл (2089).

Нико Розберг от Мерцедес завърши на трета позиция, след като и започна от нея. По този начин германецът остава единственият пилот от началото на сезона, който завършва всяко едно състезание на позицията, на която го започва.

Пилотът на Уилямс Валтери Ботас и Серхио Перес от Форс Индия записаха най-добрите си резултати през сезона – 4-то и 8-мо място съответно. Фернандо Алонсо направи същото като финишира 11-ти и бе само на 3.9 секунди от това да запише първи точки за тандема МакЛарън-Хонда от 1992 година насам.

Другият болид на МакЛарън на Дженсън Бътън се представи по-слабо и заради механични проблеми британецът не успя да започне състезанието. За втори път от началото на сезона болид на МакЛарън не успява да участва в надпреварата. За последно това се случи през 2001-ва във френския Гран при, когато проблем със скоростната кутия попречи на Мика Хакинен.

Пастор Малдонадо успя да достигне финал за първи път през сезона, завършвайки на 15-та позиция. Съотборникът му в Лотус Ромен Грожан завърши за втори пореден път на седмо място. Малдонадо ще се старае да спечели първите си точки за сезона, а следващата надпревара е в Испания, където венецуелецът триумфира през 2012 година.