Ферари с нов шеф за Формула 1

галерия:

снимка: БТА/AP

След разочароващия край на сезон 2014 във Формула 1 Ферари обяви нов отборен директор – Маурицио Аривабене, който ще наследи поста от Марко Матиачи. Матиачи напуска Скудерията сравнително изненадващо само седем месеца след като на свой ред бе назначен на мястото на Стефано Доменикали.

На практика Аривабене се превръща в третия отборен директор на Ферари през 2014-та година, като неговият предишен опит няма нищо общо с ръководене на екип от Формула 1. Той се включва в Скудерията от спонсорската компания Филип Морис, откъдето е развил близки връзки с италианския отбор.

Аривабене определено няма да бъде решението на Ферари за ръководене на техническата част, той ще се занимава с мениджмънт, спонсорство и чисто административна дейност, като се очаква същинската работа на един отборен директор да се заеме от авторитет в спорта или от досегашните помощници на Матиачи.

В момента технически директор на Ферари е Пат Фрай и не е изключено той да изнася тежестта на решенията по време на същински състезателен уикенд, предвид липсата на опит в сферата на Аривабене.

Слухове преди Гран при на Абу Даби свързват Рос Браун със завръщане във Ферари и поемане на „диригентската палка“ като помощник на Аривабене. Според ВВС обаче Рос Браун ще работи в Ауди и ще ръководи програмата им за влизане във Формула 1 през 2017-та година.