Само 0.007 секунди разделиха Хамилтън и Розберг в Сингапур

снимка: БТА/AP

Само седем хилядни от секундата разделиха пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Нико Розберг във вълнуващата квалификация за място преди състезанието за Гран при на Сингапур. На 5-километровата писта „Марина Бей“ британският пилот на „сребърните стрели“ спечели с великолепна финална летяща обиколка, за да остави зад себе си временния лидер в класирането във Формула 1.

Анализаторите на ВВС и Sky Sports – водещите медии в телевизионното отразяване на Ф1 – определиха квалификацията като най-добрата до момента през сезон 2014, макар самият Розберг да не можа да ѝ се наслади в първия момент.

„По дяволите“ (damn it от англ.), изкрещя по тим радиото си Розберг, когато бе уведомен, че е бил по-бавен от Хамилтън със само 0.007 секунди. Така Люис изпревари 4-кратния световен шампион Себастиан Фетел по брой полпозишъни в Сингапур, като вече има 3, а германецът – две.

Самият Фетел също остана разочарован от сесията на „Марина Бей“, защото се класира 4-ти, и то зад съотборника си Даниел Рикардо. Австралиецът пресече финалната линия като лидер, но това се случи преди болидите на Мерцедес.

Полпозишън с аванс от само 0.007 секунди не е най-оспорваният, като през 2010-та година Фетел победи Фернандо Алонсо в Германия с две хилядни – оттогава обаче битката за първа позиция в състезание не се е решавала с талкова крехка преднина.

Алонсо завърши зад Фетел и днес, окупирайки петата позиция, докато Фелипе Маса остана шести, разделяйки двата болида на Ферари. Зад седмия Кими Райконен се нареди Валтери Ботас с другата кола на Уилямс, а топ 10 допълниха Кевин Магнусен с МакЛарън и Даниил Квят с Торо Росо.