Четвърти пореден полпозишън за Розберг

снимка: БТА/AP

Лидерът във временното класиране Нико Розберг спечели квалификацията на легендарната "Спа" и ще потегли от първа позиция в утрешното Гран при на Белгия.

Втори зад германеца се нареди неговият съотборник в Мерцедес Люис Хамилтън, докато трети остана световният шампион Себастиан Фетел с Ред Бул.

Фернандо Алонсо ще потегли от четвърта позиция в утрешното състезание, докато пети и шести се наредиха съответно Даниел Рикардо и Валтери Ботас.

Топ 10 на "Спа" бе допълнен от Кевин Магнусен, Кими Райконен, Фелипе Маса и Дженсън Бътън.

Квалификацията на белгийската писта се проведе при тежки атмосферни условия и мокра писта в следствие на обилните валежи.

Нико Розберг пък завоюва своя четвърти пореден полпозишън и общо седми за сезона. За последно германецът не успя да потегли от първо място при Гран при на Австрия, когато квалификацията бе спечелена от Фелипе Маса. Розберг обаче триумфира в самото състезание ден по-късно.

Още първата "летяща" обиколка на Розберг от 1:05.591 минути в началото на Q3 се оказа напълно достатъчна за него да се справи с конкуренцията, макар и след това германецът да направи неуспешен опит да подобри времето си с нови гуми.