Мерцедес ще преосмисли отборните заповеди

снимка: БТА/AP

Отборът на Мерцедес от Формула 1 смята да преосмисли отборните заповеди в останалата част от сезона. Това се превърна в широко дискутирана тема в света на мотоспорта след инцидента между Люис Хамилтън и Нико Розберг в Гран при на Унгария.

В края на надпреварата Розберг настигна своя съотборник, които получи инструкции по радиото да го пропусне. Германецът бе със стратегия с 1 стоп повече от Хамилтън и съответно се предполагаше, че е по-бърз във въпросния момент. Британецът обаче отказа да го направи като изтъкна, че Нико не е бил достатъчно близо зад него.

Шефът на Мерцедес Тото Волф подчерта, че разбира направеното от неговия пилот защото в момента ситуацията е различна от началото на сезона и двамата пилоти се борят за световната титла.

„Повече няма да се получи такава ситуация. Няма да играя ролята на шеф и да искам от тях да спазват подобни правила. Можеше да го направя, както аз така и Пади (Лоу), но в такъв момент е трудно да направиш правилна преценка. Може би това, което решихме в началото на сезона вече не важи, но сега не може да караме който и да е от пилотите да отстъпи позиция заради отбора. Колкото повече състезания минават, толкова по напрегнат става и шампионата“, коментира Волф.

„Битката между двамата става много напрегната. Тя ще реши и кой ще стане световен шампион, затова наред с дефектите, които получихме през предните състезания е редно да седнем и да уточним тези неща.“

Волф сподели още, че ако Розберг бе минал пред Хамилтън, то той сигурно би спечелил надпреварата на „Хунгароринг“.

„Сега се намираме в доста трудна ситуация, от която трябва да си вземем поука. Ако Люис беше пуснал Нико то той щеше да спечели състезанието. Трябваше да изберем различна стратегия между двамата, защото не бе ясно какво ще се случи. От друга страна ако това бе станало то тогава Люис можеше да попречи на собствените си шансове за титлата след още едно изоставане от 10-12 точки“, сподели той.

„В интерес на истината, когато Нико бе зад Хамилтън неговото темпо спадна и той наистина не бе достатъчно близо, за да го изпревари. Определено не бе плътно зад него. Има толкова много гледни точки в такива ситуации и става много трудно да се отсъди правилната“.

След надпреварата британецът разкри, че е останал много изненадан от отборната заповед, но от тима се надяват, че той ще види и тяхната гледна точка.

„Той е доста импулсивен и със сигурност не е очаквал да чуе това по радиото“, завърши директорът.