Хамилтън "много шокиран" от отборните заповеди

снимка: БТА/AP

Британският пилот на Мерцедес Люис Хамилтън сподели, че е останал „много шокиран“ от съобщението по тим радиото да пусне съотборника си Нико Розберг по време на състезанието за Гран при на Унгария.

Хамилтън завърши на трета позиция, което бе значимо постижение, предвид факта, че стартира последен, докато Розберг остана четвърти, въпреки полпозишъна си от съботната квалификация.

Няма да го пусна пред себе си. Ако се доближи достатъчно, може да ме атакува и да ме изпревари“, отговори Люис на подканата по радиото да освободи позицията за германския си съотборник.

Само защото е направил едно спиране повече от мен, не означава, че стратегиите ни са били толкова различни, че в този момент да не се борим за едно и също нещо на пистата“, обясни Люис след състезанието.

Бях много шокиран от съобщението. Беше странно. Ако го бях пуснал, после можеше изобщо да не мога да го догоня, а и да загубя прекалено много време в битката с Фернандо (Алонсо) и Даниел (Рикардо)“, допълни Хамилтън.

За втори пореден път Люис стартира отзад на колоната в кръг от Формула 1, но въпреки това за втори пореден път се изкачи на подиума. Ожесточената битка за шампионската титла с Розберг накара шефът на Мерцедес Тото Волф да признае, че отборът трябва да преосмисли политиката си по отношение на пилотските войни и да позволи на състезателите без никакви ограничения да се борят за място.

Досега Мерцедес позволяваше свободни битки на трасетата, но от екипа внимателно следяха двамата пилоти да не избират коренно различни стратегии за състезанията именно поради факта, че в дадем момент може да се наложи един да отстъпва позиция на съотборника си.

Вече имаме преднина от 170 точки в конструкторския шампионат, така че може би е време да дадем зелена светлина за абсолютна битка на пилотите без ограничения. На този етап от сезона вече е повече от ясно, че Нико и Люис се борят за титлата“, заяви Тото Волф.