Даниел Рикардо триумфира с втора победа за сезона

снимка: БТА/AP

Младият пилот на Ред Бул Даниел Рикардо постигна втората си победа във Формула 1, след като днес австралиецът спечели драматичното Гран при на Унгария на пистата "Хунгароринг".

Рикардо остави зад себе си Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън, който финишира трети въпреки факта, че вчера болидът му се запали на квалификацията, не му позволявайки да запише време на трасето.

Лидерът във временното класиране Нико Розберг не успя да се възползва от полпозишъна си и завърши четвърти, като сметките на германеца бяха объркани и от появите на кола на сигурността на пистата. Фелипе Маса допълни Топ 5 на "Хунгароринг", докато в зоната на точките влязоха още Кими Райконен, Себастиан Фетел, Валтери Ботас, Жан-Ерик Верн и Дженсън Бътън.

Лидер във временното класиране остава пилотът на Мерцедес Нико Розберг с актив от 202 точки, докато неговият съотборник Люис Хамилтън успя да навакса няколко пункта, изоставайки на втора позиция със 191 спечелени точки до момента. Трети със 131 точки е днешният победител на "Хунгароринг" Даниел Рикардо, докато Фернандо Алонсо е четвърти със 115 пункта.

Даниел Рикардо пък записа втора победа във Формула 1 в кариерата си до момента. Австралиецът спечели и състезанието в Канада, като той е единственият пилот за 2014 година, който до момента успява да наруши хегемонията на Мерцедес. С изключение на надпреварите в Канада и Унгария, спечелени от Рикардо, всяко друго състезание от календара до този момент бе спечелено от Нико Розберг или Люис Хамилтън.

Не по-малко впечатляващ бе и начинът, по който Рикардо стигна до победата. Асът на Ред Бул изпревари Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън в заключителния етап на състезанието, като до последно изглеждаше така, сякаш Алонсо ще сложи край на 15-месечната "суша" на Ферари без постигната победа във Формула 1. Силният финал на Даниел Рикардо обаче не му позволи да донесе допълнителна радост на Скудерията, като испанската звезда трябваше да се задоволи с второто място и позиция на подиума.

Трилърът на "Хунгароринг" не премина и без появата на кола на сигурността. За първи път това се случи след катастрофа на Маркус Ериксон в деветата обиколка, а след още 14 обиколки инцидент с участието на Серхио Перес доведе до повторение на сценария.