Хамилтън редом до още легенди след успеха на "Шанхай"

снимка: БТА/AP

След като миналата седмица се изравни с Формула 1 иконата Хуан Мануел Фанджо по брой победи, пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън отново покачи броя на успехите си в състезания.

Британецът спечели убедително Гран при на Китай на пистата „Шанхай“ и регистрира трета поредна победа във Ф1, което му се случва за първи път в кариерата. Също така това бе трети успех за Хамилтън на трасето в азиатската страна, а Мерцедес като конструктор продължи доминацията си през 2014-та година.

В кариерата си Люис вече има 25 победи в кръгове от Формула 1, като влезе в топ 10 на историческата класация по този показател, изравнявайки се с легендите Джим Кларк и Ники Лауда – и двамата трикратни световни шампиони.

От действащите пилоти Хамилтън е на трето място, изоставайки от Фернандо Алонсо (32) и Себастиан Фетел (39). Рекордьор по брой победи, естествено, е Михаел Шумахер с 91, следван от Ален Прост с 51 и Айртон Сена с 41.

Мерцедес пък записа отлично постижение по отношение на класиране на болид с двигател на компанията в зоната на точките. За 100-тен пореден път кола на германския производител влиза в топ 10 на надпревара, като началото на серията бе дадено през 2008-ма година именно в Китай.

Победата е трета поредна за Хамилтън, но в този случай той далеч не може да се сравнява с рекордьора Себастиан Фетел, който миналата година спечели 9 поредни състезания от Белгия до Бразилия.