ФИА връща тестовете по време на сезона във Формула 1

снимка: БТА

ФИА потвърди, че от следващия сезон във Формула 1 екипите ще могат да извършват тестове по време на самата кампания, връщайки старата практика.

 

Това се случи по-малко от седмица след налагането на минимални наказания на Мерцедес и Пирели за извършването на прословутия тест в Барселона, който предизвика поредния скандал в кервана на Кралските гонки.

 

Когато ФИА взе решение да забрани тестовете по време на сезона, смяташе, че по този начин ще намалеят разходите на отборите, но се оказа точно обратното.

 

По-заможните екипи се оборудваха с ултра скъпи и луксозни аеродинамични тунели и симулатори и продължиха на практика да тестват, макар и не в реално време на пистата.

 

Сега ФИА взима решение да разреши 4 двудневни тестове по време на сезона от 2014-та нататък, вместо сегашните 3-дневни тестове на млади пилоти.

 

4 писти, които ще станат арена на тестовете, ще бъдат в Европа и ще се извършват във вторник и сряда непосредствено след приключване на съответното Гран при, за да се намалят разходите.

 

ФИА счита, че по този начин екипите ще имат равнопоставеност в условията и на практика ще отделят по-малко от бюджета си за провеждане на проверки по автомобилите. Ще бъдат разрешени аеро тестове в права линия, работа във въздушните тунели и симулаторите, а също така и правене на обиколки с рекламна и търговска цел.

 

През януари 2014-та година също ще има тест, за да може отборите да имат още повече време със свикването с новите технологии, които ще се използват през следващата кампания.