Уебър за раздялата с Ф1: От много време ме болеше, но стисках зъби

снимка: БТА/AP

Марк Уебър заяви, че е избрал „идеалното" време да обяви прекратяването на кариерата си във Формула 1.

 

Sporta.bg вече ви информира по-рано днес, че австралийският пилот на Ред Бул ще спре да се състезава в Кралските гонки, за да гони кариера в световния шампионат по издръжливост с екипа на Порше.

 

От екипа на Ред Бул засега не бързат да обявяват заместника на Уебър като съотборник на Себастиан Фетел, но спекулациите постоянно спрягат за място в „червените бикове" Кими Райконен.

 

„Определено това е идеалното време да обявя раздялата си с Формула 1", заяви Уебър преди началото на уикенда на легендарната писта „Силвърстоун".

 

„Нямам търпение да започна новата глава от кариерата си и да поема новото предизвикателство. Порше е една от най-уважаваните марки в моторните спортове, а това решение беше в главата ми от доста време насам.

 

Така че може да се каже, че от доста време изпитвам болка, но продължавах да се боря с нея. Все пак, единствената ми цел в момента е да завършва последния си сезон във Формула 1 по най-добрия начин, защото уважавам професията си тук.

 

Има много причини, поради които реших да напусна. В живота на всеки спортист идва време, когато трябва да си каже „стига". Но е вярно, че изборът ми бе повлиян от големите промени догодина - така и аз ще мога да направя една голяма промяна в кариерата си.

 

Ще ми бъде интересно да гледам състезанията във Формула 1 като зрител и да видя как момчетата се справят с новата обстановка.

 

Да, в предишните ми две участия в „24-те часа на Льо Ман" претърпях две катастрофи, но тогава и самите правила предполагаха доста опасни моменти на пистата за състезателите.

 

Разбирам, че и сега ще има подобни рискове, но аз не съм човек, който ще се обвие във вълна и ще предпочете да се пази. По отношение на безопасността сега има голям прогрес, все пак са минали 13 години от времето, когато аз карах там", коментира Уебър.

 

В действителност думите му съдържат истина, но Sporta.bg припомня, че тазгодишното издание на най-престижната надпревара за издръжливост „Льо Ман 24" беше почернена от смъртта на Алан Симонсен след тежка катастрофа на пистата „Ла Сарт".