Формула 1 Фанатик: Важните факти преди Бахрейн

галерия:

снимка: ferrari.com

„Формула 1 фанатик" е нова рубрика на Sporta.bg, в която ще ви запознаваме с най-важните статистически показатели преди и след всяко състезание от календара на Кралските гонки.


Без повече бавене, ето цифрите преди дългоочакваното Гран при на Бахрейн, което ще бъде последното преди керванът да се завърне на европейска земя.

 

Знаете ли, че...

 

Фернандо Алонсо има най-много победи в Бахрейн - 3. Неговият съотборник във Ферари Фелипе Маса има 2 успеха. Кими Райконен е един от двамата действащи световни шампиони (другият е Люис Хамилтън), който никога не е печелил. Финландецът обаче е рекордьор по подиуми в емирството - 5.

 

Маса е бил най-дълго време на първо място по време на състезанията в Бахрейн - 102 обиколки. Алонсо е на второ място с 96, а трети е Себастиан Фетел с 95.

 

Юбилеите в Бахрейн:

 

Нико Розберг участва в първото си Гран при на Бахрейн през 2006-та година, като тогава се превърна в най-младия пилот в историята, записвал най-бързата обиколка в надпреварата.


Роберт Кубица закова единствения си полпозишън в кариерата именно в Бахрейн през 2008-ма година.

 


Ромен Грожан се качи за първи път на подиума именно в Бахрейн миналата година.


Петима пилоти дебютираха във Формула 1 в Гран при на Бахрейн през 2010-та година:


Нико Хюлкенберг, Виталий Петров, Карун Чандок, Бруно Сена и Лукас ди Граси. От тях единствено Хюлкенберг продължава да се състезава и днес.

 

 

Рекордът за най-бърза обиколка на трасето в Бахрейн е поставен от Михаел Шумахер през 2004-та година - 1:30.252 минути.

 

4 от последните 8 състезания в Бахрейн са били спечелени от пилота, грабнал полпозишън в квалификациите.

 

Марк Уебър и Фернандо Алонсо ще запишат своя старт номер 200 в Бахрейн. С това те изпреварват легендарния 4-кратен шампион Ален Прост с 1 състезание и се нареждат на 1 под Жан Алези.

 

 

Никой не е печелил Гран при на Бахрейн с повече от 20 секунди преднина пред втория финиширал. През 2010-та година Алонсо спечели най-убедително с 16 секунди аванс пред съотборника си Маса.

 

МакЛарън ще иска да продължи рекордните си класирания в точките - 61 пореди състезания до момента, благодарение на 5-ата позиция на Бътън в Китай миналата седмица. Ферари до момента имат 51 поредни завършвания в зоната на точките.

 

 

Само Валтери Ботас от всички дебютанти във Формула 1 тази година са карали в Бахрейн. През 2012-та с екипа на Уилямс той се качи в болида за първата тренировка и даде 14-то време.

 

Кими Райконен завърши 2-ри в Гран при на Китай и за 20-ти пореден път финишира в зоната на точките. Само 4 състезания го делят от изравняването на рекорда на Михаел Шумахер по този показател. Именно в Бахрейн започна похода на Ледения.