В МакЛарън притеснени от броя на дисквалификациите

снимка: Vodafone McLaren Mercedes F1 Team

МакЛарън не можа да се наслади напълно на доминацията си през последните 4 състезания заради технически проблеми, които костваха отпадания в Италия на Дженсън Бътън и в Сингапур на Люис Хамилтън.

 

Поради тази причина световният шампион от 2008-ма година изостава с 52 точки от лидера в класирането при пилотите Фернандо Алонсо. Самият Бътън пък призна, че до голяма степен борбата за титлата приключи за него с дисквалификацията на „Монца" преди две седмици.

 

Въпреки няколкото разочарования всеобщото мнение в падока на Формула 1 е, че МакЛарън притежава най-бързия и най-надежден болид в момента. Именно този факт кара отборния директор Мартин Уитмарш да бъде изпълнен с оптимизъм преди Гран при на Япония.

 

„Имаме доста бърза кола, но сега сме насочили силите си към това да не позволим нова дисквалификация до края на сезона", коментира Уитмарш. „Титлата е възможна за Люис, защото можем да му дадем достатъчно конкурентоспособен болид и просто трябва да сме сигурни, че ще завършим във всички от оставащите шест кръга до финала.

 

Люис се държи много мъжки след отпадането и напълно подкрепя отбора, въпреки че всички сме разочаровани. Темпото ни обаче е достатъчно добро, за да се чувстваме уверени в себе си. Има още 150 точки за печелене, така че ако успеем да му ги донесем, ще спечелим титлата.

 

Ще продължим да се борим, въпреки че тези предсрочни отпадания са притеснителни. Трябва да гледаме напред и да работим в тази насока - да завършваме във всички надпревари до края", завърши Уитмарш.