Новата цел на Ферари: да осигури на Алонсо още една победа

снимка: ferrari.com

Отборният директор на Ферари Стефано Доменикали е категоричен, че Скудерията трябва да осигури достатъчно конкурентоспособен болид за поне още една победа на Фернандо Алонсо до края на сезона.

 

Испанският състезател е лидер в класирането при пилотите с аванс от 29 точки пред действащия световен шампион Себастиан Фетел, който спечели Гран при на Сингапур. Другият претендент за титлата - Люис Хамилтън - отпадна от надпреварата заради проблем със скоростната кутия.

 

Според Доменикали Ферари достатъчно дълго време е разчитал само на таланта на Алонсо и трябва да предприеме мерки, за да съкрати разликите в потенциала на колата си спрямо МакЛарън и Ред Бул.

 

„Не е невъзможно Алонсо да спечели титлата и без да постига победа до края, защото шампионатът е много оспорван и всеки може да триумфира на определена писта", коментира Доменикали след Сингапур.

 

„Но за нас е основна цел да осигурим на Алонсо поне още една победа, защото иначе ще ни е много трудно. Така че е изключително важно да подобрим колата си в оставащите кръгове, за да трупаме възможно най-много точки.

 

Представянето ни не е лошо, но като гледаме проблемите на конкурентите ни (отпадането на Хамилтън в Сингапур заради крах на скоростната кутия и преди това в Италия проблемите на Фетел със синхронната машина (алтернатор)), си мисля, че трябва да се презастраховаме оттук нататък."

 

Основният проблем пред отборите до края на календара се очертава запазването на двигателя, защото на този етап от сезона е напълно вероятно някой да бъде наказан от ФИА за нередовна смяна - всички екипи разполагат с 8 броя двигатели за всеки от болидите си и употребата на 9-ти се наказва.

 

Смяна на скоростната кутия пък коства санкция с 5 места назад за следващото състезание, от което вече си изпатиха голяма част от отборите.