Пирели против връщането на "войната на гумите"

Изпълнителният Директор на Пирели Пол Хъмбри подсказа, че производителят на гуми може и да напусне Формула 1, ако бъде върната системата с няколко компании, които да се занимават с гумите на различните отбори.

 

Италианският гигант в бранша се присъедини към „кралските гонки" през 2011-а година, като от тогава насам е единственият доставчик на гуми за всичките конструктори в световния шампионат. Тяхната задача беше да направят непредсказуеми гуми, които да помогнат за повишаването на конкуренцията и интригата във Формула 1.

 

В договора на Пирели е заложена клауза, която не позволява друга фирма да влезе във Формула 1, но много фенове вече изразиха своето негодувание срещу гумите на италианския производител, тъй като според тях сегашният шампионат се е превърнал в лотария.

 

За последно „война между прозиводителите на гуми" имаше през 2006-а година, когато Мишелин и Бриджстоун снабдяваха отборите. В Пирели обаче не искат и да чуят за подобно нещо.

 

„Ние работив в полза на спорта. Спортът обаче трябва да реши какво иска", сподели Хъмбри.

 

„Ако Формула 1 иска да има война между производителите на гуми, както беше в началото на новия век, когато и публиката изчезна, това си е нейно решение. Не решаваме ние.

 

„Ние ще изчакаме и ще видим дали правилата ще се променят. Ако това стане, ще помислим какво да правим. В момента обаче отборите не се интересуват от подобна промяна.

 

„Какво всъщност означава тази война? Означава да харчиш по 100 милиона евро, за да си по-бърз с половин секунда. Дори не можеш да докажеш, че имаш по-добрите гуми, защото отборите биха могли да доминират въпреки това - няма смисъл", сигурен е директорът на Пирели Мотърс.