Перфектен Алонсо с трета победа за годината

снимка: БТА

Пилотът на Ферари Фернандо Алонсо постигна третата си победа във Формула 1 за сезон 2012, след като днес испанецът се възползва напълно от завоювания вчера пол позишън и доминира в Гран при на Германия на пистата "Хокенхайм".


Испанецът не изпусна нито за миг лидерската палка, оставяйки зад себе си Себастиян Фетел с Ред Бул и Дженсън Бътън с МакЛарън. Второто място на Фетел обаче остана под въпрос, имайки предвид, че германецът изпревари Бътън в момент, когато бе извън пистата. Каквото и да отсъдят стюардите обаче, Фетел отново не успя да постигне първа победа на немска територия в кариерата си до момента.


Кими Райконен и Камуи Кобаяши заеха съответно четвърто и пето място в крайното класиране, докато Серхио Перес остана шести. Михаел Шумахер, Марк Уебър, Нико Хюлкенберг и Нико Розберг допълниха Топ 10. Неуспешно за Люис Хамилтън се оказа неговото състезание №100 в кариерата, имайки предвид, че още в самото начало британецът спука гума, което тотално компрометира шансовете му по-нататък. Хамилтън така и не завърши днешното Гран при, отказвайки се осем обиколки преди края.


Днешният успех позволи на Фернандо Алонсо да увеличи на 34 точки преднината си пред втория Марк Уебър във временното класиране при пилотите. Себастиян Фетел от своя страна се доближи на 2 пункта зад Уебър, но и с уговорката, че трябва да се изчака решението на стюардите за днешната му маневра спрямо Дженсън Бътън.


Наказани да стартират с по 5 позиции назад преди състезанието бяха Марк Уебър, Серхио Перес и Нико Розберг, като особено катастрофално това бе за последния, който трябваше да започне едва от 22-о място в решетката. Марк Уебър даде трето най-добро време във вчерашната квалификация, но днес австралиецът стартира от 8-а позиция. Двукратният световен шампион Себастиян Фетел пък се бореше за своята първа победа в "домашно" Гран при досега. Любопитно бе, че до този момент германецът никога не бе печелил състезание през месец юли.

 

Фернандо Алонсо нямаше никакви проблеми да задържи лидерската си позиция при старта, но началото не се оказа толкова добро за съотборника му във Ферари Фелипе Маса, който трябваше да смени предното си крило. Ромен Грожан и Бруно Сена също влязоха в бокса с нарушения по своите болиди.


Още във втората обиколка проблеми сполетяха и Люис Хамилтън, който спука гума и също трябваше да напусне временно трасето. Първоначално британецът обсъди със своя екип евентуално отказване от състезанието, но все пак се добра до бокса и продължи с участието си.


След точно десет обиколки Люис Хамилтън даде и най-добро време на пистата до този момент, но за съжаление на британеца, за когото това бе състезание №100 в кариерата му, той се намираше на едва 22-а позиция във временното класиране с изоставане 65 секунди от лидера. Междувременно неговият съотборник Дженсън Бътън се изкачи до трето място, съумявайки да изпревари Михаел Шумахер. Фернандо Алонсо продължаваше да диктува темпото, следван от Себастиян Фетел.


Постепенно лидерите започнаха да спират за първа смяна на гумите, а "летящият" Кими Райконен се добра до четвърто място в колоната, справяйки се със съпротивата на Михаел Шумахер. По това време третият Дженсън Бътън получи и инструкции по своето радио, че в негово лице МакЛарън ще преследва победата в днешния следобед на "Хокенхайм". Радио подкрепа получи и Райконен, който бе уверен от екипа си, че е най-бързият пилот на пистата за момента. Сериозен прогрес успя да осъществи и Нико Розберг, който след 26 обиколки бе съумял да се изкачи до 11-а позиция.

 

Световният шампион Себастиян Фетел продължи да притиска по-бавния от него Фернандо Алонсо в челото, но опитният пилот на Ферари съумяваше да задържи лидерската си позиция, действайки превъзходно в отбранителните си ходове.

 

В 41-ата обиколка Дженсън Бътън помрачи настроението на трибуните и задмина Себастиян Фетел, като по пътя му към крайния успех остана единствено временния лидер Фернандо Алонсо. В този момент британецът демонстрираше завидна бързина, като дори съумя да си изкове известен аванс пред световния шампион. Съвсем скоро пасивът на Бътън зад испанеца достигна едва 0.7 секунди, което и означаваше, че асът на МакЛарън ще може да използва своята система DRS.


Подобно обаче и на моментите, когато бе здраво притискан от Себастиян Фетел, Алонсо съумяваше да удържи крехкия си аванс пред своя нов преследвач. Междувременно в 57-ата обиколка Михаел Шумахер подобри най-доброто постижение за днешния ден, но ветеранът продължаваше да се движи едва на 7-о място в колоната.


Гран при №100 в кариерата на Люис Хамилтън завърши по разочароващ за британеца начин, след като 8 обиколки преди края пилотът на МакЛарън напусна своя болид. За бившия световен шампион това бе и второ отпадане в последните три състезания от календара, като лошият за него период през сезона продължи с пълна сила и днес.


Пет обиколки преди края Фернандо Алонсо започна да прави уверени крачки към победата, след като испанецът увеличи на 1.5 секунди преднината си пред Дженсън Бътън. Нещо, което и му позволи да диша по-спокойно, излизайки от зоната за активация на DRS. Междувременно самият Бътън вече бе принуден да се отбранява, имайки предвид, че Себастиян Фетел ясно започна да изразява претенциите си към второто място в колоната.


Обиколка преди края Фетел задмина Бътън, но германецът го стори извън пистата, което най-вероятно ще бъде отчетено от стюардите. Междувременно Фернандо Алонсо очаквано задържа аванса си пред преследвачите, което и означаваше трети за него успех през тази година. Испанецът вече спечели състезанията в Малайзия и Валенсия, като по този начин увеличи и аванса си пред Марк Уебър в класирането при пилотите.