Луд, луд сезон във Формула 1 - Малдонадо качи Уилямс на върха

снимка: Guliver/Getty Images

Венецуелският пилот на Уилямс Пастор Малдонадо завоюва историческа първа победа във Формула 1, след като днес южноамериканецът кара фантастично и спечели Гран при на Испания на пистата "Каталуния".

 

Втори зад него се нареди Фернандо Алонсо с Ферари, който се изравни със Себастиян Фетел във временното класиране при пилотите. Нов отличен старт записа и тимът на Лотус, след като Кими Райконен и Ромен Грожан завършиха съответно трети и четвърти. Пети се нареди Камуй Кобаяши със Заубер, докато шести остана световният шампион Себастиян Фетел. Нико Розберг, Люис Хамилтън, Дженсън Бътън и Нико Хюлкенберг допълниха първата десетка.


Победата на Малдонадо доведе до истински триумф в гаража на Уилямс, като за британците това бе първа победа във Формула 1 от 2004 година насам. До днес най-доброто класиране на венецуелеца бе 8-о място, но с карането си днес, Малдонадо затвори устите на критиците си, имащи навика да го определят като "платен" пилот. Фернандо Алонсо до последно се бори за успеха, но за испанеца победата се оказа непостижима задача.


Така се затвърждава и тенденцията, че наблюдаваме един феноменален нов сезон във Формула 1. Това бе пето състезание от календара за 2012 година, което бе спечелено от пети различен конструктор. След победите на МакЛарън, Ферари, Мерцедес и Ред Бул, днес и Уилямс се нареди сред тази елитна компания.


Късно снощи се стигна до сериозни размествания в стартовата решетка, след като Люис Хамилтън бе лишен от завоювания пол позишън. Казус с количеството останало гориво на британеца и спирането му насред пистата го прати последен в колоната, докато пол позишънът остана за Пастор Малдонадо с Уилямс.


Още от самото начало обаче Хамилтън показа, че е готов за подвизи, като бившият световен шампион записа впечатляващ старт. Асът на МакЛарън дръпна с 5 места за половин обиколка, като добре тръгна и Фелипе Маса, който от 16-а позиция бързо напредна до 11-а.


Не по-малко бляскав бе и стартът на Фернандо Алонсо, който на практика не остави време на Малдонадо да се нарадва на лидерството си. Венецуелецът бе набързо изместен от испанеца, който поведе колоната след изпреварване на завой 1. В същото време Люис Хамилтън продължи да напредва в колоната, като на 9-ата обиколка британецът вече бе 12-и, прокарвайки си път през Даниел Рикардо и Нико Хюлкенберг. Междувременно още до 8-та обиколка и двамата пилоти на Ред Бул записаха планирани спирания в бокса.

 

Обиколка №14 се оказа фатална за Михаел Шумахер, който приключи с участието си в съзнанието. Предницата на неговия Мерцедес срещна Уилямс-а на Бруно Сена, което прати и двамата пилоти извън трасето. Германецът от своя страна реагира крайно гневно на ситуацията, наричайки Сена "идиот" по радиото, макар и да изглеждаше така, сякаш той е виновният в ситуацията.


И след 20 обиколки на "Каталуния" Фернандо Алонсо продължаваше да води колоната, макар и Пастор Малдонадо да съумяваше да намалява преднината на испанеца. В 21-ата обиколка тя наброяваше 1.5 секунди, докато асовете на Лотус Кими Райконен и Ромен Грожан се движеха съответно трети и четвърти. Нико Розберг заемаше пета позиция, докато световният шампион Себастиян Фетел бе шести. Люис Хамилтън от своя страна все още бе 12-и, но на само 0.4 секунди изоставане от Фелипе Маса.


През този уикенд Уилямс демонстрира летяща скорост, като това се потвърди и по време на 27-ата обиколка, когато Пастор Малдонадо отново си върна лидерството в състезанието. Две обиколки по-късно се стигна и до наказания за Себастиян Фетел и Фелипе Маса, които не успяха да спазят нужната скорост при развят жълт флаг на пистата. Това от своя страна проработи за Люис Хамилтън, който продължи да печели позиции в колоната. За разлика от миналия сезон във Формула 1, този път съперничеството между Хамилтън и Маса не бе белязано от инцидентите, които бяхме свикнали да наблюдаваме. Наказанието на Фетел пък го смъкна от 6-о до 9-о място.

 

Все така бляскаво продължаваше да бъде и карането на Пастор Малдонадо. Венецуелецът бе в напълно нова за себе си позиция, но асът на Уилямс не показа притеснения. След 33 обиколки Малдонадо увеличи преднината си пред Фернандо Алонсо на цели 7.4 секунди, като междувременно получи напътствия да внимава със задните гуми на своя болид. Пилотите на Лотус от своя страна продължиха да следват двамата лидери, докато Люис Хамилтън бе вече пети, но скоро отново се върна назад. Любопитно бе, че британецът започна да губи по секунда заради състоянието на гумите си, но въпреки, че се очакваше да направи спиране в бокса, МакЛарън решиха той да продължи.


Последваха нови спирания в бокса на лидерите, а след тях не се стигна до съществени промени, изключвайки това, че Ромен Грожан измести Райконен от третата позиция. В един момент финландецът бе дори и лидер, но в 47-ата обиколка "Айс Мен" бе изпреварен от Малдонадо, който си върна лидерството. Венецуелецът и Алонсо продължиха дуела си за победата, като за радост на Ферари, испанецът успяваше да съкрати аванса на лидера, който бе снижен до крехките 1.3 секунди. Същевременно Малдонадо получи указания да съхранява гумите си на завои 3 и 11, след като от Уилямс забелязаха, че животът им бива значително съкратен в тези участъци на трасето.


По това време Кими Райконен се оказа най-бързият пилот на пистата, като "Айс Мен" си върна третата позиция от Ромен Грожан, но все още оставайки твърде далеч от двамата лидери, борещи се за успеха. Райконен наваксваше с по 1.4 секунди на обиколка, като дори получи указания по радиото, че има шансове да ги настигне до края на състезанието. След 62 обиколки финландецът вече бе на 9 секунди зад лидера, докато в същото време Малдонадо увеличи преднината си пред Алонсо на 2 секунди.

 

До края нищо при челниците на "Каталуния" не се промени, а Пастор Малдонадо и Уилямс се поздравиха със заслужен успех, първи за тима от осем години насам. За Фернандо Алонсо остава утехата, че днес испанецът спечели отличен брой точки, които му позволяват да се изравни със Себастиян Фетел в челото на класирането. И двамата асове имат по 61 точки за момента, докато трети с 53 е Люис Хамилтън.