Разрешиха един тест през сезона за отборите във Формула 1

ФИА вдигна забраната си върху тестовете по време на сезона във Формула 1, след като днес от официално изявление стана ясно, че ще бъде разрешен един тридневен тест по време на календара.

 

„Един тридневен тест ще се провежда по време на сезона, което не беше възможно в предишни години", се пише в официалната страница на автомобилната федерация. Промяната в правилника стана факт след Световния съвет за моторните спортове в Ню Делхи.

 

След Гран при на Индия през 2011-та отборите получиха право да направят тестове, но единствено с млади пилоти, които имат малък или никакъв опит зад волана. Забраната за въпросните тестове беше направена през 2009-та като част от кампанията за намаляване на разходите в спорта по време на световната финансова криза.

 

Преди това отборите харчеха много повече пари за въртене на обиколки на празни писти, отколкото в самите състезания, което бе също една от причините да се забранят тестовете.

 

ФИА също така обяви, че ще бъде наложен максимум от 4 часа за продължителността на едно състезание, за да не се стига до ситуации като в Гран при на Канада, където се проведе осемчасов маратон, заради дъжда в Монреал.

 

Стюардите по време на надпреварите няма да толерират преминаване напряко през шиканите на завоите, които пилотите обичат, защото по този начин пестят време и гориво.

 

Също така ще бъде забранено един състезател да се върне на идеалната линия на пистата, за да защитава позицията си, ако веднъж се е отместил от нея - това е така нареченото „едно защитно движение", което през тази година беше наложено, но не бе уточнено и определено.

 

Последната важна промяна е, че при наличието на кола за сигурност на пистата, затворените с една или повече обиколки състезатели ще могат да се върнат на позицията си в края на колоната, като заличат пасива си от цяла обиколка.

 

Това се прави, за да не се получава ситуация, в която по-бавна кола забавя бърз болид зад себе си след рестартирането на състезанието.