Алонсо ще излезе начело по поредни сезони без титла

галерия:

снимка: БТА/AP

Пилотът на МакЛарън Фернандо Алонсо ще излезе начело в класация, която никой световен шампион във Формула 1 не би желал да оглавява – тази за поредни сезони без спечелена титла. Испанецът очевидно няма как да стигне до бленувания трофей през настоящата кампания, тъй като все още не е спечелил дори точка с новия си болид на МакЛарън-Хонда, а и не успя да завърши последните две състезания.

Това означава, че сезон 2015 ще бъде деветият пореден, в който Алонсо не печели титлата. Така той ще излезе начело в импровизираната класация и ще се изравни с Жак Вилньов, който има само един шампионски трофей в колекцията си – с екипа на Уилямс през 1997 година.

В момента Алонсо е на второ място с осем поредни „сухи“ сезона, колкото е „активът“ и на легендарния Джон Съртийс, който е уникален с това, че е шампион в първенства по мотоциклетизъм (350 и 500-кубикови), Формула 1 (през 1964 година с Ферари) и има четири сезона в Световния шампионат по издръжливост (най-доброто му класиране е трето място в „24 часа на Льо Ман“).

Покойният Греъм Хил има седем последователни години без титла, колкото е и времето за Дени Хълм. Емерсон Фитипалди е с шест, а с по пет са няколко изключително любопитни имена. Пет години „суша“ е имало в кариерите на легендарните Джузепе Фарина, Джак Брабъм и Михаел Шумахер, както и на трима още действащи пилоти – Люис Хамилтън, Дженсън Бътън и Кими Райконен.

От гореспоменатите само Брабъм и Хамилтън са прекратили поредицата със спечелване на титла, докато другите или са се отказвали от спорта, или все още се подвизават в „Кралските гонки“.

Вижте още кои са другите пилоти с поредни сезони без спечелена титла:

4141963