Важните факти преди Гран при на Малайзия

галерия:

снимка: БТА/AP

Ферари е най-успешният конструктор в историята на състезанието за Гран при на Малайзия, но във втория кръг на сезон 2015 във Формула 1 Скудерията реално може да се надява единствено на място на подиума, след като шампионите Мерцедес отново са основен фаворит за първите две места.

Гран при на Малайзия дебютира в календара на Кралските гонки през 1999-та година и оттогава неизменно е част от кампанията във Ф1. Дебютното състезание тогава печели Еди Ървайн с Ферари, макар и едва след обжалване на първоначалната дисквалификация на Скудерията – това в последствие се оказа последната победа в кариерата на Ървайн.

Девет от последните 16 състезания на пистата в Куала Лумпур са били спечелени от полпозишън. Фернандо Алонсо с Ферари през 2012-та година спечели от най-задната позиция в историята на надпреварата – осма.

4076342

Към днешна дата Алонсо е пилотът, който е бил начело в класирането на състезанието в най-много обиколки – общо 169 или грубо казано, дължината на три надпревари. През 2003-та испанецът извоюва първия си полпозишън и подиум в кариерата именно в Малайзия, като за времето си бе най-младият състезател с подобни постижения.

4076341

Алонсо и Себастиан Фетел от действащите пилоти имат най-много победи на „Сепанг“ - по три. Испанецът е печелел с различни екипи – Рено, МакЛарън и Ферари, докато успехите на Фетел са с Ред Бул.

4076343

Кими Райконен с 2, Дженсън Бътън и Люис Хамилтън с по 1 са останалите от действащите пилоти с победа на сметката си в Малайзия. Хамилтън може да продължи успешната си серия на „Сепанг“, където никога не е финиширал извън зоната на точките и най-слабият му резултат е осмо място през 2011-та, като до него се стига с наказания.

4076391

В Малайзия ще бъде поставен специален рекорд за Италия във Формула 1 – Рафаеле Марчело ще кара за Манър Маруся в първата свободна тренировка и ще стане 100-ият италианец с участие в уикенд от Ф1. В Малайзия е и последната победа от италиански пилот – Джанкарло Физикела с Рено през 2006-та година.

Гран при на Малайзия е едно от петте състезания в историята, в които са били раздадени точки наполовина, в конректния случай заради прекалено силен дъжд и преждевременно прекратяване на надпреварата. Другите четири са Испания 1975, Австрия 1975, Монако 1984 и Австралия 1991.

4076345

В Малайзия обикновено състезанията са вълнуващи що се отнася до разликата между победителя и втория в класирането – само веднъж в последните пет сезона преднината на лидера на финала е била повече от пет секунди.