Розберг надви Хамилтън за полпозишън в Абу Даби

снимка: БТА/AP

Нико Розберг изпълни „програма: максимум“ и спечели полпозишън преди състезанието за Гран при на Абу Даби, с което ще приключи вълнуващият сезон 2014 във Формула 1. Германският пилот на Мерцедес можеше единствено да се надява да победи съотборника си Люис Хамилтън в квалификациите и успя да го направи убедително, записвайки време от 1:40.480 минути.

С около четири десети от секундата Хамилтън се нареди на второ място, след като направи грешка преди последния завой на първата си летяща обиколка в третата фаза на квалификацията, а при финалния си рунд на пистата бе още по-разпилян.

Розберг се надяваше да получи подкрепа от пилотите на Уилямс, които, както през целия сезон, единствени успяваха да се мерят с темпото на Мерцедес-ите. Валтери Ботас и Фелипе Маса обаче не можаха да се преборят с времето на Хамилтън, независимо от грешките на британеца.

Ботас потегля трети, следван от Маса, докато Даниел Рикардо отново спечели сблъсъка със съотборника си в Ред Бул Себастиан Фетел и ще стартира от пето място. Добро впечатление направи бъдещият пилот на Ред Бул Даниил Квят, който спечели дуела със съотборника си в Торо Росо Жан-Ерик Верн и намери място в последната фаза на квалификациите.

В крайна сметка Квят се пребори за впечатляващото седмо място, оставяйки зад себе си Дженсън Бътън, Кими Райконен и Фернандо Алонсо.

Заради грешка на механиците на МакЛарън, които не бяха преценили с колко гориво да заредят болида му, Бътън имаше възможност да направи само две летящи обиколки, защото при първото си излизане на пистата трябваше да се върне моментално в бокса за презареждане. Британецът все пак се вреди в топ 10 и си осигури участие в третата квалификация, като спечели сезонния дуел със съотборника си Кевин Магнусен, който не можа да прескочи второто препятствие.

Магнусен потегля 11-ти в Гран при на Абу Даби, следван от Жан-Ерик Верн с Торо Росо, Серхио Перес и Нико Хюлкенберг с Форс Индия и Адриан Сутил със Заубер.

След първата част на квалификациите отпаднаха петима пилоти, тъй като екипът на Маруся очаквано не взе участие в последното за сезона състезание. Кейтъръм окупира поседните две позиции, като Камуй Кобаяши, все пак, даде малко по-добро време от съотборника си за Гран при на Абу Даби Уил Стивънс. Дебютиралият британец направи грешка на завой 17, която му коства половин секунда в последния сектор на пистата и така той остана на последно място.

Пилотите на Лотус Ромен Грожан и Пастор Малдонадо също не можаха да прескочат първото препятствие в квалификациите и ще стартират съответно 16-ти и 18-ти, като на решетката ще ги „раздели“ състезателят на Заубер Естебан Гутиерес.