Фетел: Имаше грешка в стратегията ни

галерия:

снимка: БТА/AP

Пилотът на Ред Бул Себастиан Фетел призна за грешка при стратегията със спирането в бокса на неговия съотборник Даниел Рикардо. Тя доведе до недоразумение на пистата в Гран при на Китай, в което Фетел отказа да пусне Рикардо пред себе си.

На 24-та обиколка от състезанието на пистата „Шанхай“, Фетел получи отборна заповед да даде позицията си на своя съотборник. Съответно при въпроса защо трябва да го направи, по радиото му бе обяснено, че Даниел е с по-нови гуми и е по-бърз. Германецът отговори с думите: „кофти късмет“.

Фетел пропусна Рикардо в първия завой чак една обиколка по-късно и след повторно пояснение от бокса, че австралиецът изпълнява различна стратегия.

„Да, нямаше смисъл да го задържам. Той бе доста по-бърз от мен. На този етап от състезанието имахме различни стратегии и реших да го пропусна. По-късно осъзнах, че наистина го задържах“ отбеляза настоящият световен шампион.

4081416

„Мисля, че това бе правилното решение. Не бях достатъчно бърз. Приоритет на отбора е да пусне по-бързия пилот напред. В случая трябваше да затрудним Фернандо Алонсо, но не се получи. Определено бях по-бавен.“

Германецът коментира и ситуацията около своето състезание.

„Не знам, с първия комплект гуми нещата бяха добре, но после нямаше конкретна промяна в бързината, въпреки че болидът беше по-лек“, заяви той.

4081415

С развитието на състезанието, Фетел направи общо 2 спирания в бокса колкото имаше и Рикардо, но изостана на 20 секунди от него и в крайна сметка завърши 5-ти, а Даниел 4-ти.

„Мисля, че Даниел се справя доста добре и успява да вземе максимума от сегашната ситуация. Той показа, че има още какво да подобря в сегашното си предстваяне“ заяви Фетел.

„Не мисля, че имаше някакъв проблем по колата. Просто в момента той успява да вземе повече от нея. Трябва да продължим да работим, за да достигнем лидерите от Мерцедес“ завърши той.