Хамилтън над всички и в Гран при на Китай

снимка: БТА/AP

Тоталната доминация на Мерцедес продъжли и в Китай, след като днес в Шанхай Люис Хамилтън без никакви проблеми стигна до трета поредна победа във Формула 1 през настоящия сезон.

Хамилтън, който вчера сутринта завоюва първа позиция и в квалифицкация, не остави никакви съмнения в това кой е с най-добрия болид, след като дори на старта на беше притеснен от друг пилот и спокойно спечели състезанието.

Действително най-добър старт записа Фелипе Маса от екипа на Уилямс, който поччти стигна до трето място само на старт-финалната права, но се стигна до сблъсък "гума-в-гума" с Алонсо, която доведе по повреде в болида на бразилеца и той остана извън топ 10 в Гран при на Китай.

Това беше и може би най-интересният двубой в състезанието, след като сухото време облагодетелства Мерцедес и битката за първите места изглеждаше решена още със стартирането на болидите.

Нико Розберг имаше проблеми със своя болид, но в крайна сметка, след като мина през бокса за последно малко над 10 обиколки преди края, той застигна и изпревари Фернандо Алонсо за второто място. Немският пилот завърши зад Хамилтън на 18 секунди, като това беше третата поредна двойна победа за Мерцедес.

В края на състезанието Даниел Рикардо направи отчаян опит да изпревари Алонсо за третото място, но двукратният световен шампион умело задържа първия подиум за "черните кончета" през сезона.

Една от интересните битки беше между Себастиан Фетел и Рикардо именно за 4-ата позиция, след като световният шампион пренебрегна заповед от бокса да пусне по-бързия си съотборник, но бившият ас на Торо Росо нямаше проблем с изпреварването срещу считания за абсолютен фаворит Фетел. 

Десетката беше допълнена от Хюлкенберг, Ботас, Райконен, Перес и Квиат, докато нито един пилот на МакЛарън не се дореди до точките в състезанието в Китай. Грожан с Лотус и Сутил със Заубер отпаднаха от състезанието.