БФС пита Орешарски за Евро 2020, срокът за кандидатстване е до 26 август

снимка: Булфото

Като пряк резултат от проведената преди месец и половина работна среща между министър-председателя на Република България Пламен Орешарски и президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов БФС изпрати вчера, 6 август, информативно писмо във връзка с кандидатурата на страната за домакинство на мачове от Евро 2020.

 

По идея на президента на УЕФА Мишел Платини и с решение на Изпълнителния комитет на европейската футболна централа от 29 март 2013 г. в София Евро 2020 ще се проведе по изцяло нова формула.

 

За домакини на мачовете ще бъдат избрани 13 стадиона в различни държави на Стария континент и по този начин ще се отпразнува 60-годишния юбилей от първото в историята Европейско първенство през 1960 г.

 

До 26 август България трябва да декларира желанието си да приеме срещи от Евро 2020, в чийто финали ще участват 24 отбора, разделени на 6 групи по 4. За 1/8-финалите се класират първите два отбора от всяка група, както и 4-те най-добри трети.

 

За любителите на футбола бихме искали да напомним, че по същата формула бяха играни световните първенства на ФИФА през 1986, 1990 и 1994 г. Общият брой на мачовете от Евро 2020 обаче ще бъде 51, тъй като УЕФА е против среща за третото място и не предвижда т. нар. "малък финал".

 

51-те мача ще се изиграят в 13 различни града от 13 различни държави в Европа, като мачовете са разделени на два големи пакета:

 

Пакет "Финали" включва двата полуфинала на турнира и мача за титлата (общо 3 мача). Тук изискването на УЕФА е за стадион с минимален капацитет 70 000 места.

 

Пакет "Стандартен" е разбит на 12 по-малки пакета, които съдържат:

 

1. Четири пакета от по три мача от груповата фаза + един 1/4-финал (общо 4 мача). Изискването за 1/4-финалните мачове е да се играят на стадиони с минимален капацитет от 60 000 места.

 

2. Осем пакета от по три мача от груповата фаза + един 1/8-финал (общо 4 мача). За осминафиналите УЕФА изисква 6 стадиона с минимален капацитет от 50 000 места и 2 стадиона с минимален капацитет от 33 000 места.

 

Всяка европейска федерация може да предложи едновременно две кандидатури - за Пакет "Финали" и за Пакет "Стандартен", ако прецени, че отговаря на условията. На практика България би могла да кандидатства единствено за един от двата стандартни пакета с 3 мача от груповата фаза и един осминафинал, тъй като страната не разполага със съоръжение с капацитет от 50 000.

 

Ако държавата прояви интерес, предложението на Българския футболен съюз включва две стратегически решения: реновиране на Националния стадион "Васил Левски", така че да изпълни изискванията на УЕФА за най-ниския клас от стандартния пакет за Евро 2020; или стартирането на проект за нов Национален стадион - модерен, футболен, с по-добра локация и цялостна инфраструктура, която да помага за неговото функциониране не само във футбола, както и с всички съвременни условия за феновете (сигурност, уют, забавления, удобен транспорт и т. н.).

 

Крайният срок за заявяване на интерес към домакинство на Евро 2020 е 26 август 2013 г. При заявен интерес Българският футболен съюз ще има твърде малко време за изготвяне на необходимите документи, които трябва да бъдат изпратени официално до централата на УЕФА най-късно на 12 септември 2013 г. Градовете-домакини ще бъдат определени от УЕФА през септември 2014 г.

 

Българският футболен съюз очаква от всички заинтересовани страни мнения и препоръки за това дали България трябва да се включи в паневропейския футболен фестивал Евро 2020. Изпращайте мненията си на електронен адрес infocenterbfu@bfunion.bg.