Евро 2012: Футболното събитие на годината премина под знака на испанската фиеста

галерия:

снимка: БТА

2012-та със сигурност оставя следа като една изключително наситена със спортни събития година, която ни предложи не само Олимпийски игри, но и Европейско първенство по футбол.

 


 

Полша и Украйна станаха арена на Шампионата на Стария континент и пътешествието из стадионите в тези страни завинаги ще се помни, особено заради драматичните сблъсъци по терените.

 


 

Освен, че Барселона и Реал Мадрид предоставиха ядрото на еврошампионите Испания, двата колоса се вкопчиха в люта битка за титлата в Примера дивисион. Въпреки че определенията за Барселона като „най-добър отбор в света" се превърнаха в клише, „кралския клуб" триумфира в Ла Лига.

 


 

Ще ви припомним всичко, което има смисъл да бъде запазено в паметта не само от случилото се в шампионата на Испания, но и на всички големи първенства в Европа и (разбира се) България.

 


 

В тези страни 2012-та наистина донесе няколко незабравими момента - на Острова видяхме най-драматичния завършек на борба за титлата, като Манчестър Сити стигна до нея с изумителен обрат и драма в последните секунди.

 


 

В Италия Ювентус се завърна на трона след дългогодишно прекъсване за сметка на Милан и Интер. Лудогорец пък записа исторически дубъл на домашната сцена и развали двуполюсния модел в А група.

 


 

Шампионската лига също ще остане в историята като една от най-забележителните битки във футбола, особено полуфиналът между Барселона и Челси.

 


 

Sporta.bg ви предлага в 6 части всичко най-интересно и най-важно от футболната 2012-та година!

 

14-тото поред издание на Европейско първенство по футбол отново мина без България, но не и без горещи страсти и огромни количества изпита бира, както и всички неизменно съпътстващи тези процеси детайли и усложнения. В продължение на три седмици между 8 юни и 1 юли 2012 г., всичко на Стария континент беше футбол. В същото време Евро 2012 се явяваше и най-голямото спортно събитие през годината след Олимпиадата в Лондон.

 

Малко повече от месец след драматичния финал на Шампионската лига между Байерн Мюнхен и Челси (ако някой не си спомня - Челси спечели първата си титла след драма с дузпи насред"Алианц Арена" - б.а.), футболните запалянковци очакваха ново зрелище, в което главни действащи лица щяха да бъдат и много от футболистите на английския и германския тим, както и всички останали звезди, които играха в ШЛ.

 

16 отбора започнаха битката по терените в Полша и Украйна в историческото последно издание на шампионата на Стария континент в този му формат, след като УЕФА реши да увеличи броя на участниците в ЕП на 24. Първото първенство с 16 страни участнички пък бе Евро 1996 в Англия, а първото с 24 ще е съответно Евро 2016 във Франция.

 

Освен това Евро 2012 в Полша и Украйна се явява историческо и заради обстоятелството, че това е първото континентално първенство, което се провежда на територията на Източна Европа. Неслучайно и мотото на турнира бе "Създаваме история заедно" ("Creating History Together"). То отразява общото минало на страните домакини Полша и Украйна, както и амбицията на двете източноевропейски държави да покажат, че могат да организират събитие от подобен ранг.

 

"Ла Фурия" прегази всичко по пътя си за трети пореден път

 

Каквото и да се каже и напише за Испания на Евро 2012 ще бъде или малко, или най-малкото вече написано и изкоментирано. Фактите обаче са си факти, а в случая бяха защитени и с безспорни футболни аргументи от футболистите на Висенте Дел Боске.

 

Испания пренаписа напълно футболната история, превръщайки се в първия отбор, който успява да спечели три последователни големи форума на международно ниво, за да заформи невиждан до този момент "хеттрик" от трофеи.

 

Това стана факт, след като футболистите на Висенте дел Боске подчиниха с разгромното 4:0 Италия във финала на Евро 2012 в Киев, като по този начин иберийците се превръщат и в първият състав до този момент, който успява да защити европейската си корона. За "Ла Роха" това е и общо трета титла от първенства на Стария континент, като по този показател иберийците се изравниха с отбора на Германия.



 
Така след триумфа в Австрия и Швейцария през 2008, както и в ЮАР през 2010, златното поколение на Испания отново затвърди позициите си на футболен хегемон на планетата.

 

Селекционерът Висенте дел Боске пък се превръща в първия специалист в историята, който успява да направи "хеттрик" от световна и европейска и титла от Шампионската лига на клубно ниво.

 

Капитанът на "Ла Фурия" Икер Касияс също постави знаменит рекорд, постигайки победа номер 100 в 137-ия си мач за Испания именно на финала с Италия.

 

Острието на иберийците Фернандо Торес пък се превърна в единствения засега футболист, който е записал името си сред голмайсторите във финалите на две поредни европейски първенства (Евро 2008 и Евро 2012), а любопитното е, че и в двата случая Шави Ернандес е бил човекът, асистирал за попаденията на Ел Ниньо.

 

Финалът с Италия също така бе 12-ият пореден двубой без загуба на "Ла Роха" на европейски футболни финали (9 победи и 3 равенства), което е абсолютен рекорд на шампионата.

 

Друг любопитен факт е, че Испания е и първият отбор в историята, който успява да спечели финал на Световно или Европейско първенство с цели четири гола разлика. До този момент само един тим е вкарвал повече попадения във финален двубой - 5. Това прави Бразилия на Пеле във финала на Мондиал 1958. Тогава "Селесао" печели с 5:2 срещу домакина Швеция, но разликата от четири попадения в полза на Испания е нещо съвсем ново като постижение.


Капитанът Икер Касияс вдига Купата след награждаването

 

Испанци и италианци излязоха от една група, като това се е случвало още в два случая в историята - през 2004-та и 1996-та година. Двата отбора подгряха за финала с боево реми, в което "адзурите" се представиха далеч по-добре, отколкото във финала, в който не успяха да окажат почти никаква съпротива на помирисалата кръв испанска армада.

 

"Ла Фурия" изпита трудности единствено на полуфиналите в иберийското дерби с Португалия, което бе решено след изпълнение на дузпи след нулево реми в редовното време и продълженията. Иначе в останалите си срещи испанците показаха, че все още са футболния хегемон на Европа, записвайки безпроблемна победа с 2:0 над Франция на четвъртфиналите и успехи над Хърватия (1:0) и Ейре (4:0) в групата.

 

Пътят на Италия до финала традиционно мина през трудно излизане от групата, след което те набираха инерция със всеки следващ мач. В първата фаза "адзурите" трябваше да треперят до последния си мач след две ремита - с Испания и Хърватия (1:1), но успех с 2:0 над Ейре подпечата класирането им напред.


Без коментар

 

Подобно на испанците, италианците имаха един много тежък мач до финала, само че при тях той беше на ¼-финалите срещу Англия. Тогава възпитаниците на Чезаре Прандели тотално надиграха съперника си, но "трите лъва" успяха да се доберат до дузпи след нулево реми в редовното време и продълженията.

 

На полуфиналите Италия изигра най-силния си мач в турнира, спирайки устрема на Германия към четвърта европейска титла след победа с 2:1, като и двете попадения във вратата на Мануел Нойер паднаха след удари на Марио Балотели.

 

На финала всички знаят какво се случи, и както много добре пасва клишето в случая - "а останалото е история". Италия рухна физически и психически в най-важния мач от турнира, допускайки разгромна загуба с 4:0.

 

"Ла Фурия" реши мача още през първото полувреме с голове на Давид Силва и Жорди Алба, а влезлите от пейката Фернандо Торес и Хуан Мата добавиха по едно попадение в самия край. Италия пък завърши срещата с десет души, след като в 60-ата минута резервата Тиаго Мота получи контузия и трябваше да напусне терена принудително, а Чезаре Прандели вече бе извършил и трите си позволени смени.

 

Наследете се на най-доброто от Испания на Евро 2012:

 

 

А това са празненствата след финала и награждаването:

 

 

Фиестата на площад "Сибелес" при посрещането на Испания в Мадрид:

 

 

Разочарованието на шампионата

 

Тук няма две мнения по въпроса - безспорно най-големият крах на Евро 2012 претърпя финалистът от Мондиал 2010 - Холандия.

 

Вярно е, че "лалетата" попаднаха в "групата на смъртта", заедно с Германия, Португалия и Дания, но това в никакъв случай не може да служи като извинение за холандските звезди, които освен че за първи път в историята си не успяха да спечелят нито един мач на ЕП, не можаха да спечелят дори точка, завършвайки на последно място в групата си след три загуби.

 

Така соченият за един от най-големите фаворити за титлата преди началото на турнира отбор от Ниската земя, трябваше да си стегне куфарите рано, рано, напускайки позорно надпреварата.

 

 

Приятната изненада

 

Малко е трудно да бъде отличен конкретно някой отбор за това, че е изненадал приятно с изявите си на Евро, защото то по-скоро протече под знака на футболната логика, но все пак трябва да бъде отличен финалистът Италия, който под ръководството на Чезаре Прандели успя да възкръсне като феникс от пепелта след падението, което "Скуадрата" претърпя при защитата на световната си титла на Мондиал 2010.

 

Въпреки че не успя да се противопостави на Испания на финала, подмладеният състав на Прандели впечатли всички с играта си, като в стила на новата "скуадра адзура" нямаше и помен от дълги години изповядваната на Апенините философия на т.нар. "катеначо".

 

Италианците демонстрираха много приятен за окото и в същото време ефективен футбол, благодарение на който стигнаха до финала.


 

Фиеста ала Иниеста

 

Тук няма две мнения по въпроса. Иниеста официално бе избран от УЕФА за най-добър играч на финала, както и на шампионата, нещо което каталунецът напълно заслужи с изявите си в Полша и Украйна.

 

28-годишният плеймейкър беше сърцето и душата на "Ла Фурия", а на финала направи изключителен мач и въпреки че този път не отбеляза решаващ гол, както го направи на финала на Мондиал 2010, той бе сред най-креативните играчи на терена и е с огромен принос за втората поредна европейска титла на Испания.

 

Все пак трябва да се направи уговорката, че звездата на Барселона можеше и да не спечели този приз при друга развръзка на финала. Ако с титлата бе триумфирала Италия, по всяка вероятност за играч на финала, а и на Евро 2012 щеше да бъде определен човекът оркестър в състава на "адзурите" - Андреа Пирло, който както и Иниеста, завърши шампионата с три индивидуални приза за играч на мача.

 

Италианският виртуоз сякаш изживяваше втора футболна младост, той бе в основата на всичко опасно в атака за отбора си, като за пореден път потвърди максимата, че във футбола няма млади и стари, а можещи и неможещи, доказвайки, че и на 33 години все още е един от най-добрите плеймейкъри в света.

 

Насладете се на футболната симфония на маестро Иниеста:

 

 

А сега вижте какво направи маестро Пирло на дузпите с Англия:

 

 

Най-красив гол на шампионата

 

Тук няма никакъв спор - нашият екип е напълно съгласен с първото място в долната подборка (но не и за всички останали). Попадението на Златан Ибрахимович в мача с Швеция - Украйна определено е истински шедьовър и заслужава да присъства във всяка класация.

 

Ето и подборка с 10 от най-красивите голове на Евро 2012, като този на Златан е последен:

 

 

Това няма връзка с темата, но в потвърждение на тезата, че при Златан няма случайни неща, не можем да се въздържим да не ви припомним и най-прясното му подобно изпълнение, което лудият босненец направи в приятелска среща между Швеция и Англия през ноември. Тогава Швеция победи с 4:2, като и четирите попадения във вратата на Джо Харт отбеляза именно Ибра, а последното беше просто неописуемо:

 

 

Най-добър мач на турнира

 

Тук изборът ни се спря върху полуфиналния сблъсък между германската машина на Йоги Льов и финалиста Италия, завършил с победа с 2:1 за "адзурите".

 

Възпитаниците на Чезаре Прандели изиграха най-силния си мач в турнира, а геният на скандалния нападател на "Скуадрата" Марио Балотели блесна с пълна сила:

 

 

Извън терена

 

Както и всяко друго голямо спортно събитие, Евро 2012 не мина без своите "звезди" извън терените  - футболните фенове, като за съжаление и този път се стигна до сблъсъци между ултраси на различни отбори, като особено запомнящи се бяха те между руските и полските запалянковци.

 

Ще ви дам следния пример. Представете си какви мерки за сигурност трябва да вземете, за да узаптите няколко хиляди руски "богатири" тръгнали да подкрепят "Сборная" в страна, в която се чувстват като у дома си, а в същото време домакините никак не ги долюбват.

 

Това си е класическа предпоставка за меле, което се и случи, като няколко руснаци прекараха остатъка от Евро 2012 в полските арести, а последните братушки бяха екстрадирани чак след края на шампионата.

 

Това най-добре го знаят служителите на реда в Варшава, които едва ли искат да си спомнят за сблъсъците с руските фенове, които се случиха преди, по време и след мача с домакините на Националния стадион в полската столица.

 

Руските фенове бяха едни от най-многобройните и атрактивни по време на Евро 2012

 

И накрая да завършим с нещо положително. За щастие повечето футболни запалянковци отиват да подкрепят отборите си и да се забавляват, каквато е и идеята на спортните форуми.

 

Предлагаме ви подборка от най-добрите моменти по и извън терените на Евро 2012: