В София откриха изложба "Градовете домакини на Евро 2012"

снимка: БТА

Изложбата "Градовете домакини на Евро 2012" ни потапя в осемте полски и украински града, приютили футболното събитие.

 

Експозицията беше открита официално днес в центъра на София от посланиците на двете държави Лешек Хенсел и Микола Балтажи. Представени са забележителни гледки от градовете, емоциите на феновете и туристическите качества на двете страни.

 

Освен спортните съоръжения, където се играха мачовете от "Евро 2012" - стадионите "Арена-Лвов", "Металист" в Харков, "Донбас Арена" в Донецк, Националния стадион във Варшава и Националния спортен комплекс "Олимпийски" в Киев, са представени и красиви и забележителни места - Бернардинският манастир в Лвов, кралският парк и дворецът "Лажиенки" във Варшава, каналът "Мотлава" в Гданск, старият площад и сгради от центъра на Познан, панорамен изглед от Донецк и други.

 

Фотосите пресъздават още емоцията на футболните фенове по време на първенството. Може да бъде разгледана и Варшавската фен зона, в която над 1 млн. души проследиха безплатно мачовете, както и парад на привържениците.

 

С организацията на това първенство показахме, че Полша и Украйна трябва да бъдат посетени, че имат прекрасни градове и са чудесни домакини. Надяваме се, че тази изложба ще насърчи жителите и гостите на София да посетят нашите страни, посочи на откриването днес посланикът на Полша Лешек Хенсел.

 

Украинският му колега Микола Балтажи отбеляза, това събитие е приближило страната му до Европа и желанието на украинските граждани да бъдат част от европейския съюз.

 

Демонстрирахме своята откритост, толерантност и всички опити да се политизира спорта, не намериха успех, заяви той. Изложбата може да бъде разгледана до 25 август в градинката "Кристал" в София (срещу Военния клуб).