Холандия на ръба! Маншафта отупа един от големите си съперници (СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Германия направи важна крачка към класиране за ¼-финалите на Евро 2012, след като тази вечер Бундестима постигна втора победа в своята група B, печелейки с 2:1 историческото дерби с Холандия.

 

Таранът на Байерн Марио Гомес вкара и двете попадения за Маншафта, с което той се изравни с Алан Дзагоев в листата на голмайсторите, докато за "лалетата" точен бе Робин ван Перси през втората част.


Така Германия вече разполага със стопроцентов актив от 6 спечелени точки, а Холандия допусна второ поредно поражение в турнира. "Оранжевите" все пак не са загубили шансовете си да продължат напред, но за целта трябва задължително да победят Португалия в последния си мач, а Германия да стори същото срещу Дания.


Двата колоса на световния футбол бяха в съвсем различна ситуация преди началото на двубоя. Германия спечели първия си мач от групата с Португалия, като спокойствието в лагера на Бундестима бе далеч по-голямо. Съвсем друга бе ситуацията при световните вицешампиони, които загубиха от считания за аутсайдер тим на Дания, което и ги постави в положение да гонят дивото в оставащите сблъсъци.


Селекционерът на Холандия Берт ван Марвайк отново остави Рафаел ван дер Ваарт и Клаас Ян Хунтелаар на резервната скамейка, докато очакванията, че Мирослав Клозе ще замести Марио Гомес в атаката на Маншафта, не се оправдаха. Уесли Снайдер, Ариен Робен и Ибрахим Афелай отново трябваше да помагат на Робин ван Перси в предни позиции, докато Месут Йозил, Томас Мюлер и Лукас Подолски подкрепяха тарана Марио Гомес в авангарда на Германия.


Дербито в Харков очаквано започна с повече владение на топката от страна на "лалетата", докато футболистите на Йоахим Льов действаха по-прибрано в своята половина, изчаквайки да атакуват на скорост. В 7' обаче немската отбрана се пропука, а Робин ван Перси получи златен шанс да реализира. Таранът на Холандия се озова на чиста позиция за стрелба пред Мануел Нойер, но не успя да насочи топката към някой от ъглите, стреляйки право в стража.


Отговорът на Маншафта дойде минутка-две по-късно, но изстрелът на Месут Йозил бе уловен от Стекеленбург.


Защитата на Германия продължи да не действа по най-добрия начин, като това пролича и в 11', когато Ван Перси за втори път бе изпуснат. Този път обаче "лалето" не разполагаше с толкова чиста позиция за удар, а изстрелът му с по-неудобния десен крак излезе в аут.


И след 15 минути игра картинката в Харков не се промени, като Холандия продължаваше да играе повече с топката, а Германия търпеливо очакваше шансовете си да контраатакува. В 18' опит за германска атака прерасна в контрадействие на "лалетата", но Ибрахим Афелай не даде нужния завършващ пас, който да намери Робин ван Перси на чиста позиция.

 

В 24' се стигна до откриване на резултата, а Марио Гомес изведе Германия напред, бележейки втория си гол в турнира. Таранът на Байерн получи отличен пас от Бастиян Швайнщайгер, като по чудесен начин се завъртя и очи в очи със Стекеленбург не сбърка, бележейки в холандската врата.


Ариен Робен се опита да отговори на предизвикателството и със силен изстрел от дистанция за малко не изненада Мануел Нойер, който все пак улови топката и неутрализира опасността.


Холандия продължи да разчита на добре познатия стил и след инкасираното попадение, като за разлика от началото на срещата, сега "лалетата" достигаха много по-трудно до чисти шансове пред Нойер. Немската отбрана повиши концентрацията си и започна да действа по-солидно, което още повече утежни задачата пред футболистите на Берт ван Марвайк.


В 37' Германия бе много близо и до втори гол, но като по чудо този път мрежата на холандците остана суха. Месут Йозил намери Холгер Бадщубер на непосредствено разстояние от голлинията, а ударът с глава на бранителя бе някак отразен от Маартен Стекеленбург.

 

Прошка обаче нямаше в 38', когато Марио Гомес нанесе и втори удар над "лалетата", изпращайки ги в позиция на абсолютен нокдаун. Таранът получи още едно подаване от Швайнщайгер зад защитата на Холандия и с десния крак намери горния ляв ъгъл на вратата, правейки резултата 0:2.


На почивката Берт ван Марвайк очаквано извърши промени в своя стартов състав, а капитанът Марк ван Бомел и Ибрахим Афелай отстъпиха местата си на Рафаел ван дер Ваарт и Клаас Ян Хунтелаар.


Световните вицешампиони се хвърлиха в атаки към немската врата, а в 57' Мануел Нойер трябваше да се намесва, отразявайки изстрел на Робин ван Перси. Малко след това упражнението повтори и Уесли Снайдер, но изстрелът на плеймейкъра не намери очертанията на вратата.


Холандия продължаваше да търси път към пазената от Мануел Нойер врата, но в редиците на "лалетата" се усещаше и сериозна умора. В 69' Ариен Робен остана непокрит в наказателното поле и стреля с левия крак, но изстрелът му не намери очертанията на вратата. Малко след това се стигна и до опасна атака на Маншафта, като за разлика от първото полувреме, този път Марио Гомес не намери мрежата зад Стекеленбург.

 

В 71' поредният опит на "лалетата" за реализиране на първи гол не доведе до резултат. Добра атака на Холандия стигна до Уесли Снайдер, който от границата на наказателното поле стреля силно. Жером Боатенг обаче се хвърли самопожертвователно на пътя на топката и с глава отрази. По това време на терена се появи и ветеранът Мирослав Клозе, който отново замени Марио Гомес, получавайки игрови минутки от своя селекционер.


Холандия най-сетне реализира само две минути по-късно, като този път точен бе Робин ван Перси. Капитанът на Арсенал се реваншира за пропуските от първата част и разстреля Мануел Нойер, вкарвайки за 1:2 и връщайки "лалетата" в мача.


Малко преди края Берт ван Марвайк извади Ариен Робен от игра, като наставникът на символичните домакини гласува доверие на Дирк Каут. Макар и с наближаващия край, за стихиен натиск от страна на Холандия не можеше да се говори. "Лалетата" не изглеждаха достатъчно свежи, за да натиснат своя съперник, като отбраната на Германия не бе поставена под сериозен натиск. В 86' Рафаел ван дер Ваарт опита едно от любимите си изпълнения, стреляйки силно от дистанция с левия крак, но халфът на Тотнъм не бе точен.

 

До края на мача Холандия нямаше сили за каквато и да е промяна на статуквото, а Маншафта се поздрави с победа над един от най-големите си противници. По този начин Германия направи нова уверена крачка към елиминационната фаза, докато Холандия ще се надява на чудновата въртележка, която да изпрати "оранжевите" напред.