Шевченко прати Украйна в Рая след 2:1 над Швеция (Снимки)

галерия:

снимка: БТА

Украйна постигна историческа първа победа на Европейско първенство, след като надви Швеция с 2:1 в първия мач от Евро 2012, който се игра в Киев.

 

В герой за украинците се превърна Андрий Шевченко, който отбеляза и двете попадения за своите.

 

Така съдомакините на шампионата не само зарадваха фенове си, но и оглавиха класирането в група „D", след като по-рано тази вечер Англия и Франция завършиха наравно - 1:1. Швеция пък остава на последното четвърто място без спечелени точки.

 

Украйна бе по-дейният отбор, подложи на натиск своя съперник и през първото, и през второто полувреме и напълно заслужено се поздрави с победата.

 

Тя обаче изобщо не дойде лесно, тъй като Швеция се противопостави максимално добре и дори излезе първа напред в резултата. Това стана в началото на второто полувреме, когато Златан Ибрахимович завърши многоходова комбинация на „тре кронур" и смълча стадион „Олимпийски"в Киев.

 

Бившият ас на Милан Андрий Шевченко обаче обърна развоя на срещата с две попадения в рамките на шест минути и прати в еуфория цяла Украйна.

 

На терена на арената, на която ще се играе финалния двубой от шампионата, селекционерът на домакините Олег Блохин излезе с Андрий Пятов на вратата и пред него Евхен Селин, Йевхен Качериди, Тарас Михалик, Анатоли Тимошчук, Олех Хусев, Серхий Назаренко, Евхен Коноплянка, Андрий Шевченко, Андрий Воронин и Андрий Ярмоленко.

 

Ерик Хамрен пък предпочете Андреас Исаксон, Микаел Лустиг, Олаф Мелберг, Андреас Гранквист, Мартин Олсон, Расмус Елм, Себастиан Ларсон, Ким Калстрьом, Златан Ибрахимович, Ола Тойвонен и Маркус Розенберг.

 

В първите минути двата отбора действаха по-предпазливо и Калстрьом и Воронин пробваха да затруднят двамата вратари от дистанция, но без успех. В 17 минута дойде първата опасност, когато Златан Ибрахимович центрира в наказателното поле на домакините, Пятов не се намеси добре, но бранителите пред него не позволиха на шведите да се възползват от това.

 

В 23-та минута пък се стигна до най-сериозното положение на сметката на Украйна през първата част. Андреас Гранквист изпусна ветеранът Андрий Шевченко и той излезе очи в очи с Исаксон, но ударът му мина встрани от вратата.

 

Постепенно украинците наложиха осезаем натиск и първо изстрел на Воронин затрудни стражът на „тре кронур", а Шевченко отново имаше възможност да отбележи, но ударът му бе блокиран от шведската защита. Топката попадна у Ярмоленко, но неговият шут бе отразен от Исаксон.

 

Сканднавците обаче показаха, че не мисля да се предават и в края на полувремето Ибрахимович нацели гредата след удар с глава.

 

Интересните ситуации започнаха да се редят една след друга и след подновяването на играта, и логично падна гол. При една шведска атака Ола Тойвонен върна топката към Себастиан Ларсон, той центрира обратно в наказателното поле, където Ким Калстрьом продължи към Ибрахимович и нападателят на Милан отблизо прати топката в мрежата на Пятов - 1:0 за Швеция в 52-та минута.

 

Украйна реагира светкавично и само три минути по-късно Шевченко показа голмайсторския си нюх и изравни. Ярмоленко центрира в наказателното поле на Швеция, където нападателят на Динамо Киев изпревари Олаф Мелберг и с глава прати топката във вратата на Исаксон за 1:1.

 

Това още повече вдъхнови домакините и в 61-та минута вездесъщият Шевченко направи обрата пълен. Евхен Коноплянка центрира от ъглов удар и 35-годишният футболист с плонж заби кълбото за втори път в мрежата на „тре кронур" - 2:1 за Украйна.

 

Наставникът на Швеция Ерик Хамрен се опита да реагира, като пусна Свенсон на мястото на неефективния Тойвонен, а малко по-късно на терена се появи и контузеният до скоро Йохан Елмандер. Гостите заиграха по-настойчиво в предни позиции, но тимът на Украйна се бе прибрал в опит да запази победата и действаше много добре в защита.

 

В 76-та минута Ибрахимович стреля опасно, но Пятов спаси, а в последната минута отново футболистът на Милан изведе Елмандер срещу украинския страж след двойно подаване, но играчът на Галатасарай стреля встрани от вратата и пропиля отлична възможност да донесе точката на своите.