Вратарят Куртоа изпорти дузпа и Арсенал триумфира с Къмюнити Шйилд

снимка: БГНЕС/EPA

Арсенал би след дузпи Челси и грабна Купата от Къмюнити Шйилд. "Топчиите" и "сините" се хвърлиха в здрав мач на "Уембли", който в редовното време завърши 1:1. При дузпите вратарят Тибо Куртоа пропусна една от дузпите, а  след него и Мората не се справи от бялата точка. 

Тива бе използвано перфектно от Асенал, който отбеляза всичките си единадесетметрови удари и така триумфира.

Подопечните на Арсен Венгер стартираха по-активно и в седмата минута бяха много близо до гола, след като Иуоби проби добре до аутлинията и потърси Лаказет, но топката рикошира в тялото на нападателя, който не успя да я насочи към вратата. Минута след това Арсенал създаде нова опасност - Уелбек засече с глава дълбоко центриране на Джака, но Чех улови без проблеми. В 22-рата минута играчите на Арсен Венгер организираха много добра атака, която завърши с техничен удар на Лаказет, но за негов малшанс топката рикошира в дясната греда на вратата на Куртоа. 1/4 час пред края на първата част капитанът на Арсенал Пер Мертезакер напусна принудително терена, след като бе ударен с лакът от Гари Кейхил и получи тежка аркада. На негово място се появи новото попълнение Сеад Коласинак.

В 35-ата минута Педро отправи силен удар с левия крак, но Чех боксира умело. В самият край на първото полувреме Иуоби показа добра техника в наказателното поле на съперника, но ударът му бе слаб и топката попадна право в ръцете на Куртоа.

Челси започна ударно второто полувреме. Джака изчисти балонно след един корнер пред вратата на Чех, Кейхил се пребори за топката, която продължи към Моузес. Нигериецът преодоля отблизо стража на Арсенал, давайки аванс на шампионите.

След попадението двубоят се отвори още повече. Елнени бе близо до изравнително попадение, след като насочи топката под гредата с нещо средно между удар и центриране, но Куртоа се намеси добре. 

1/4 час преди края в игра за Челси се появи Алваро Мората, който замени Батшуай. 

В 76-ата минута Джака отправи страхотен изстрел от далечна дистанция, но Куртоа се разтегна максимално и изби.

Девет минути преди края Челси остана с човек по-малко, след като Педро получи директен червен картон са грубо влизане в гръб на Елнени. Арсенал се възползва моментално и изравни резултата от последвалия свободен удар. Джака центрира в наказателното поле, а Коласинак се извиси и засече с глава - 1:1.

В добавеното време Мората бе много близо до дебютен гол с екипа на Челси, след като засече с глава центриране на Фабрегас, но топката премина встрани.

В крайна сметка редовното време завърши при този резултат, което означаваше, че победителят ще бъде определен след дузпи, които бяха изпълнени по системата ABBA.