ЦСКА търси 600 000 евро от УЕФА в съда

снимка: cska.bg

ЦСКА-София не се отказва да играе в Европа, макар че загуби по всички точкти и във всички съдилища. Клубът на Гриша Ганчев заведе първото от две дела, с които ще атакува УЕФА пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана. Новината е на колегите от dir.bg.

Процедурата е стартирана и се чака аргументацията на УЕФА защо не бе допуснат отборът до турнира Лига Европа през този сезон. ЦСКА-София оспорва решението за третиране според "тригодишното правило" за нов член на УЕФА.

Българският клуб отново се довери на американската кантора "Уинстън § Строун", която ще брани интересите му. Адвокат там е българин, който подкрепя ребрандирания клуб.

Делото ще влезе в ход в момента, в който УЕФА прати своята позиция. Ако спечели в Лозана, ЦСКА на практика ще си извоюва и правото да играе в Европа след края на сезон 2017-2018 г. и да "скъса" последната година от запора, съобщават още колегите.

В добавка - клубът готов с втория си ход срещу европейската централа. Той ще бъде с дело, по което ЦСКА иска финансово обезщетение за пропуснати ползи от неучастието си в евротурнирите тази есен.

Сумата, която се споменава неофициално, е между 400 и 600 хиляди евро и би компенсирала минаването на поне 3 кръга от отбора (което никога не е сигурно).

Изход от двете дела се чака не по-късно от края на октомври, като подобни казуси не са нови за КАС.

Припомняме, ЦСКА-София беше изхвърлен за три години от Европа, тъй като по тълкуванието на УЕФА "майката" Литекс е загубила това право, сменяйки цветове, седалище, емблема и т.н. По този начин европейската централа спира опити на клубовете да ощетят свои кредитори и служители.