Славия се завръща в Овча Купел днес, след безумен компромис на БФС

снимка: botevplovdiv.bg

422 дни, толкова изминаха от последния мач на Славия на стадиона в ‘Овча купел’ за първенство. След реформите в българския футбол през лятото на миналата година и създаването на Първа професионална лига клубовете от елита бяха задължени да имат осветление на своите съоръжения. Тези, които не отговаряха на условията, домакинстваха на други стадион. Така през целия минал сезон белите бяха принудени да се пренесат в центъра на София, на ‘Васил Левски’.

През тази кампания се оказа, че националният стадион трябва да ползват и новаците Септември Сф и Витоша Бистрица. Това накара БфС, типично по български, да започне с компромисите и да кривне от правилниците. Централата разреши на Славия да домакинства в Овча купел, когато мачовете по програма не се налага да се играят на осветление.

Именно такъв ще е сблъсъкът с Ботев Пловдив днес. Срещата започва в 18:45 часа. Последният двубой на белите у дома бе на 28 май 2016 година. В среща от последния кръг те победиха Монтана с 3:1 и го пратиха на бараж срещу Поморие.

На доста от съоръженията без лампи се поставиха такива или предстои да бъдат сложени, но стадион ‘Славия’ все още си няма и едва ли скоро ще има. Но това е друга тема.

Така 422 дни по-късно феновете на столичани отново ще се завърнат у дома. На белите обаче предстои сериозно изпитание. Възпитаниците на Златомир Загорчич излизат срещу набралия скорост в Европа Ботев Пловдив. Двубоят обещава да е изключително интересен и интригуващ.

На старта Славия шокира ЦСКА на „Васил Левски“, завършвайки 1:1. Така белите са амбицирани да направят нов силен старт и да спрат устрема и на канарчетата.

Загорчич възнамерява да направи само една промяна в състава. Тя е свързана с продажбата на Петко Христов във Фиорентина. Мястото му в центъра на защитата ще заеме неговия брат близнак Андреа Христов.

Заги вече може да използва друг бранител – бразилеца Матеус Бисе, чиято жълта карта пристигна и той бе картотекиран в БфС. Защитникът обаче ще остане на пейката.

Сериозни промени ще има при жълто-черните. Сгъстеният цикъл от мачове четвъртък/неделя, ще накара старши треньора Николай Киров-Белия да предприеме известни рокади. Веселин Минев бе оставен в Пловдив да почива, а Омар Косоко вчера бе с болки в адукторите, но въпреки това тръгна за София.  Белия ще има едно наум, защото в първия кръг Ботев загуби изненадващо у дома от Пирин Благоевград и втора поредна стъпка още в началото ще удари сериозно по амбициите на тима да бъде атакувана първата шестица.

Последният мач между двата тима в София завърши с тежко поражение за Славия – 0:3. Любопитното обаче е, че последните три мача между двата съперника в „Овча купел“ завършиха с победи на белите, и то без допуснат гол -1:0, 2:0 и 3:0. Последният успех на канарчетата на стадион „Славия“ датира от 1 декември 2013 година – 2:1, с голове на Анисе и Вандер Виейра, които вече не са в тима.