УЕФА може да накаже Ботев заради цинични скандирания на бултрасите

Тежко наказание от УЕФА грози Ботев. Причината е, че агентът на организацията, която следеше за прояви на расизъм по време на мача реванш с Партизани Тирана, е написал в доклада, че от страна на феновете на канарчетата е имало отправени антиалбански скандирания, пише „Марица“. Човекът, който е следял за подобни изцепки на стадион „Лазур”, е отразил, че в 15-ата и в 80-ата минута бултрасите, настанени в сектор В, са скандирали: „Шибай, шибай шиптърите”.

Няколко часа преди да се проведе първият сблъсък на Ботев с Бейтар Йерусалим, Дисциплинарната комисия на УЕФА ще нищи казуса. Ако се вземе решение за наказание на пловдивчани, то санкцията ще бъде доста сурова. Канарчетата ги грози глоба от поне 30 000 евро и затваряне на сектора с агитката за реванша с израелците на 20 юли, че дори и двубоят да се проведе пред празни трибуни.

Ръководството на Ботев не остана със скръстени ръце, а направи всичко по силите си да предотврати евентуално наказание заради скандиранията на феновете. Пловдивчани подготвиха защитна теза. Шефовете на жълто-черните изпратиха своето официално уведомление до Международния отдел на БФС и до УЕФА, разбра още „Марица“.

С нелеката задача да подготви нещата е бил натоварен административният директор на клуба Иван Йотков. Ръководството на Ботев е направило всичко по силите си, за да докаже, че скандиранията на феновете не са били антиалбански, а са били подкана към футболистите на Николай Киров да победят тима на Партизани. Управата на жълто-черните е изградила своята теза, позовавайки се и предоставяйки официални извадки от тълковния речник относно значението на думите „шибай” и „шиптър”, които имат смисъл, различен от този, който е лансиран пред УЕФА.

Така ако от УЕФА приемат, че въпросните скандирания могат да се приемат като „бийте албанците”, то Ботев ще се размине без тежко наказание.

Столичният Левски вече бе порязан от евроцентралата за провинение от този вид. Сините отнесоха финансова санкция в размер на 57 000 евро и провеждане на един мач в Лига Европа при закрити врати заради издигнати нацистки знамена по време на мача с Марибор в Словения миналото лято.