Мексико шокира Португалия и Роналдо в 90-ата

снимка: БГНЕС/EPA

Португалия и Мексико извъртяха зрелищно реми 2:2 в двубой от първия кръг на надпреварата в Група "А" от турнира за Купата на конфедерациите. Точни за "мореплавателите" бяха Рикардо Куарешма и Седрик Соареш, а за "ацтеките" се разписаха Хавиер Ернандес и Ектор Морено.

Мексико почна по-уверено и мотивирано, създавайки за кратък период от време няколко сериозни опасности пред вратата на съперника.

Малко по малко играта бе изравнена от европейските шампиони, които на свой ред показаха какво умеят.

В 21-ата минута Кристиано Роналдо отправи истински снаряд по посока вратата на съперника, който обаче се отби в напречната греда. Силва стигна първи до кълбото и стреля, Пепе добави удара му в мрежата и португалците побързаха да се зарадват на откриващото си попадение в срещата.

Оказа се, че то няма да бъде зачетено, след като видеоповторения показаха, че в момента на изстрела на Силва, двама футболисти на Португалия са били в положение на засада.

Така или иначе съставът се добра до първия гол в мача. Той бе отбелязан от Рикардо Куарешма, но само благодарение на прекрасен пробив на Роналдо, който му поднесе топката току пред вратарят Очоа. Куарешма го преодоля и стреля в мрежата за 1:0.

Малко преди почивката Карлос Вела получи пас в полето на Патрисио, продължи кълбото към Хавиер Ернандес, който с красив удар с глава възстанови равенството - 1:1, при което съставите се оттеглиха в почивка.

Вторите 45 минути не се различаваха особено от началните, като отново в самото им начало Мексико бе по-настоятелният състав, но с течение на времето португалците взеха инициативата в свои ръце.

В игра се появиха редица млади таланти и на двата тима.

Всичко бе решено в заключителните 5 минути от мача, когато първо Седрик Соареш шутира, топката се отби в крак на бранител и влетя в мрежата за 2:1 в 85-ата минута. 

Крайното 2:2 пък бе оформено от Ектор Морено, в продължението на срещата.

Съвсем естествено погледите днес бяха насочени към Кристиано Роналдо. Голямата звезда на световния футбол изведе "мореплавателите" в своя мач №140 с националната фланелка и се опита да забрави за данъчните проблеми, с които се спекулира толкова много в последните дни.

В атака му помагаха младият Андре Силва (в края на мача) и опитният Рикардо Куарешма (през преобладаващата част от сблъсъка).

За Мексико селекционерът Хуан Карлос Осорио можеше да разчита на всички футболисти. Капитанът Рафаел Маркес излекува травмата си в гърба, но не започна срещата, предвид възрастта си. Атаката на "ацтеките" бе водена от Чичарито, който записа и добри 45 минути, след като вкара гол през първата част.

Преди началото на двубоя имаше минута мълчание. Двата отбора и феновете почетоха паметта на загиналите по време на горските пожари в Португалия. До момента жертвите на стихията са 57.

Португалският отбор носи черни траурни ленти днес, а това е било одобрено от ФИФА. "Това е ден на голям ужас и болка в нашата страна", констатираха от Португалската футболна асоциация.