Бербатов: Като дойде денят ще оправя футбола у нас! Чакам оферта за роля в сериал

снимка: фейсбук

Димитър Бербатов даде интервю за предаването "Код Спорт" по ТВ+. Освен за преживяванията си извън пределите на родината си, футболистът говори и за българския футбол, националния отбор и любимите си хобита.

Сега като мина време как оценяваш решението си да спреш с националния като правилно, прибързано или неточно?

- Може да се тълкува по много начини. Най-важното в случая беше, че аз не съм се отказал от националния отбор, а се оттеглих, защото реших, че е правилният момент. Вече е минало, гледам да не се връщам към тези моменти. Някой ден, когато излезе книгата ми, която пиша, в нея ще бъде уточнено кое как е било. По разбираеми причини не мога да кажа всичко сега. Пазя си най-хубавите неща за книгата.

Кажи за марковите лафове - "трите коня, които теглят каляската". Харесваш ли си го?

- Във всеки отбор има хора, които теглят тима. Харесвам си го, защо? Не е лош. Както мен са ме теглили в отбори, така и аз съм теглил в националния отбор. Все някой е бил конят в определен момент.

Друг цитат - "Ще дойда да ви оправя футбола един ден".

- Но казах, ако ме поканите. Истината е, че във всяко нещо, което правя, трябва да се чувствам подготвен, а не да се впускам в нещо без да имам и най-малката представа кое как се случва. Ако дойде изобщо такъв ден, трябва да съм подготвен. Да знам, че ще се справя, ще имам средствата и екипа за това. За момента виждате с какво съм ангажиран. Други неща са ми на преден план. За момента приоритетите са ми семейството, мача на 14 юни... В последствие всичко ще се нареди. Аз все си мисля, че нещата се нареждат. Трябва да уцелиш правилния момент за това, което искаш да правиш.

Ще се наредят ли нещата за българския футбол?

- Ще се наредят.

Как?

- Не знам. Ето, виж базата, която се направи на Българския футболенсъюз е много хубава. Бях да я видя. На хубаво място, хубави терени, хубав хотел. Предразполага те като отидеш да искаш да играеш футбол. Готино е направено. Някаква стъпка към нещо по-добро. Но как ще се оправи е въпрос, който сега ако седнем да говорим, ти имаш едно мнение, аз имам друго, друг има трето... Може да не се съобразите с моето, но винаги е хубаво да гледаш гледната точка на хората, които са били вътре в играта. Винаги ще поддържам мнението, че те разбират най-вече какво трябва да се прави. Ако аз почна да казвам, че мога да коментирам и да водя предаване по-добре от вас, сигурно няма да е приятно и да звучи добре, нали? По същата логика футболистите, когато чуят нещо подобно от хора, които не са играли футбол, не им става приятно. Това са нормални неща. И аз искам да съм лекар, и аз ще дам мнение, но не си позволявам да го правя. Има си една култура, която малко хора я имат тук.

Малко хора знаят, че наблюдаваш спокойно мачовете от А група в една стаичка в Стара Загора на твоите приятели Александър Томаш, Тодор Кючуков и Константин Мирчев. Запази си приятелството с тях.

- Аз съм лоялен човек и харесвам такива хора. Особено към приятелствата и хората, които са ми помогнали, се стремя винаги да бъде лоялен, точен и ясен. Хората, които ме познават, знаят какъв съм. Имам приятелства от много време и са се запазили. Гледам да не се променям, защото славата и парите са двете неща, които хората най-малко могат да понесат и да се справят с тях. За мой късмет или съм бил покрай хора, които са ми давали правилните съвети, или съм се "очукал" от грешките и сам съм проумял някои неща. Хората, които са най-близо до мен, са изпитани във времето. Аз познавам много хора, много хора също ме познават, но само това, което позволявам да видят. Има доза истина в това, което каза. Да, ходя и гледам, защото ми е интересно. Подкрепям приятелите си и се радвам с тях, когато се развиват. А и в България трябва да се дава път на млади треньори и млади футболисти. Аз съм за това, което се покрива с фондацията ми, защото помагам на деца. Искам повече деца, млади играчи да се налагат в отборите, което е трудно. Успехите са на първо място и няма търпение.

Кога смяташ, че можем да видим една генерация като тази на Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Мартин Петров?

- Според мен ще има. Иска ми се да има. Винаги се опитвам да гледам позитивно. Може да не го доживеем да го видим, но ще има. Ако след време се занимавам с футбол, изхождайки от това какво съм постигнал и как на мен са ми помогнали, ще ми е кеф да има млади футболисти, които да успеят. Това е и причината да поканим някои талантливи момчета на мача. Защо го правя? За да могат да се "отъркат", пък дано някой прихване нещо от тези футболисти. Може и да не играеш, но като дойдеш в съблекалнята, като поговориш с човека, като го питаш един елементарен въпрос или му искаш съвет, после като се прибереш вкъщи, ще искаш пак да се видиш с тези хора и да си в тяхната компания. Но за да се случи, трябва да работиш много.

Обичаш киното, не се ли изкушаваш да се появиш в някой български сериал? Не вярвам, че нямаш покани, но може би нашите продуценти не могат да си го позволят...

- Да, може би очакват да ме поканят и аз да отида ей така. Трябва да ми предложат нещо. Имам мерак и желание. Направих един клип, може би сте го гледали.

Да, даваш анонс за заложбите си.

- Скрит талант.

Какво стана с рисуването?

- Рисуването си върви, когато имам възможност и се отпускам. Сега с две деца е по-трудно да намеря такова време, но когато мога си релаксирам. Интересите ми са различни в много области. Футболът за съжаление е до време, но той си остава моята любов. Но не може да играем вечно и трябва да се ориентираме в други поприща.

Какво последно нарисува?

- Рисувам татуировки и скечове. Трябва сам да си измисля абсолютно всичко. Не мога да чакам някой да ми каже. Едната ми дъщеря също е художничка и постоянно ми дава съвети. Обменяме опит.

С дъщерите ти ли се чувстваш най-щастлив?

- Да, с дъщерите. Всеки човек може да разбере, че когато примерно си имал напрегнат ден в офиса, като се прибереш може да се почувстваш един вид дете. Може да си говориш детски приказки. По-малкото ми дете е много малко и понякога плещи такива неща, че няма как да не ти стане смешно и ти да не се включиш и да започнеш да говориш някакви глупости. Детските неща изключват за момент реалните проблеми или нещата, които трябва да свършиш, и ти вкарват стрес и знаеш, че от теб зависят много работи. Прибираш се и ти става готино.

Значи детето в теб не си е отишло?

- Според мен това е най-доброто качество, ако един мъж може да запази детето в себе си. Всички сме момчета и показваме детското в себе си в определени моменти. Трябва да знаеш кое кога да вадиш на показ.

Защо избра да живееш в България?

- За момента съм тук. Казах и преди, че се чувствам добре. Семейството ми се чувства добре. Докато това е така, ще бъдем тук. Имам работа за вършене с фондацията ми, с мача. Изхождайки от положението ми, трябва да се опитам да дам пример на младите хора. Който иска, да слуша разбира се. Важното е да можеш да чуеш, защото ми омръзна неправилните хора да се опитват да дават съвети и децата да подражават на тях. Това не е правилно. Хората се отъждествяват с мен като успял футболист и спортен човек, но изхождайки от това как съм успял, може да успееш в различни сфери на живота. Затова се опитвам да бъда най-добрият пример. Разбира се и аз имам своите кусури и минуси като всеки човек, но се старая да давам възможно най-добрия пример на всички подрастващи. Трябва да видят, че ако можеш да се лишиш от някои неща в краткосрочен план, ще береш плодовете в дългосрочен. Ще имаш спадове, но в последствие ще спечелиш много повече, ако си упорит и знаеш какво искаш в живота. Затова съм тук - имам работа за вършене и го правя с удоволствие. Пък и ми харесва страната. За какво правя този мач тук? За да дойдат и да видят. Постоянно съм им говорил на всички колко хубава страна имаме - море, планина, всичко. Да, и ние си имаме нашите кусури, обаче държавите, в които съм бил имат същите проблеми. Хората, с които съм говорил в чужбина, обясняват същото, което и нашите. Егати държавата! Каква държава сме! Какви политици имаме! Мислил съм си да се сменим, да идим какво ще се случи. Трябва да се радваме на това, което имаме.

Как гледаш на политиката?

- Далеч съм от нея все още, но никога не се знае. В момента имам други приоритети. Опитвам се да се занимавам с нещата, които разбирам, но не всички мислят по този начин.

Може би най-доволен ще е Рио Фърдинанд, защото най-накрая ще му сбъднеш мечтата да види България и нашите дискотеки, а не само неговия ресторант в Манчестър...

- Абсолютно, но истината е, че Манчестър се разраства. Останах изненадан колко много се строи, как икономиката на града се развива. Когато аз бях там, наистина имаше два ресторанта, даже един и половина. Сега са три-четири. Вече инвестират повече и в Манчестър, и в Бирмингам и другите градове. Специално Рио го видях. Позитивно настроен е. За мен ще е удоволствие да дойде, защото знам, че е точен пич. Ще му хареса, пък и ние ще се опитаме да направим така, че хората, които дойдат, да искат да се върнат. Ако щеш нашето море, нашата планина. По този начин показвам на света каква държава имаме. София е столица на спорта. Каква по-добра реклама от нашия мач? Това е правилният момент, за да се случат нещата.

И да поканим всички на мача на 14 юни.

- Абсолютно. Всички на мача, защото са дарители за нашите деца. Това не е моят мач, а нашият мач. След това всички деца ще берат плодовете на успеха.