БФС отсече: Левски и Верея ще играят бараж за Лига Европа

снимка: bfunion.bg

Надеждите на Левски да се класира директно за Лига Европа, без да играе бараж с Верея, за сега остават напразни. От БФС ясно обявиха, че "сините" и старозагорците ще определят кой ще играе в евротурнирте.

Левски искаше да играе директно на мястото на ЦСКА, след като УЕФА обяви, че няма да ги допусне до Европа. Конкретна и крайна развръзка по този казус обаче няма и от БФС не искат да чакат. Затова в неделя (04.06) от 20:00 часа на стадион "Георги Аспарухов", където ще се опреди другият български евробоец.

„Бараж има между Левски и Верея. По силата на правилника от отборите, добили право на участие в Лига Европа – това са Ботев Пловдив като носител на Купата, ЦСКА и Левски, този, който е завърши на трето място в първенството, т.е. Левски, играе бараж срещу 7-ия, с други думи – Верея. Що се касае до ЦСКА, те обжалват. 10-дневен е срокът. Какво ще бъде решението, не можем да кажем. Ние сме длъжни спрямо действащата наредба да вземем решение, което току-що обявихме”, каза заместник-председателят в СТК Марин Маринов.

„ЦСКА има право да обжалва, а какъв ще бъде отговорът – не можем да кажем. Ние съгласно чл. 3.1, буква „в” спазваме Наредбата за първенствата и турнирите на Българския футболен съюз. Ние никакво друго решение не можем да вземем, освен това, което подобава на правилата на УЕФА и БФС. Ако някой от въпросните три отбора не получи право да участва, мястото му се заема от следващия, т.е. четвъртият в класирането Дунав Русе. В случай, че не бъде допуснат ЦСКА, съгласно наредбата, четвъртият влиза директно.”

„Ние взимаме решение на база добилите три отбора право да играят. Аз не виждам къде има нещо неясно. Ние друго решение не можем да вземем. Не можем да коментираме дали е справедливо или не, нашата работа е да спазим наредбата. Не можем да взимаме решения по симпатия, заради справедливост или несправедливост. Думата „справедливост” е много относително понятие. Това е много субективно.”

Ето и решението на СТК към БФС, което публикуваме без редакторска намеса:

БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛЕН СЪЮЗ

Спортно-техническа комисия

Решение - 01.06.2017 г.

           

  • Приема крайното класиране на Първа и Втора лига, както следва:

Крайно класиране Първа лига:

  1. Лудогорец                           
  2. ЦСКА-София                        
  3. Левски                                  
  4. Дунав                          
  5. Локомотив Пд                       
  6. Черно море                 
  7. Верея
  8. Ботев Пд
  9. Берое
  10. Пирин
  11. Славия
  12. Нефтохимик
  13. Монтана
  14. Локомотив ГО

Крайно класиране Втора лига:

 1. "Етър" (Вт)

 2. "Септември" (София)

 3. "Витоша" (Бистрица)

 4. "Созопол"

 5. "Царско село 2015"

 6. "Локомотив 1929" (София)

 7 . "Поморие"

 8. "Лудогорец" 2

 9. "Несебър"

 10. "Ботев" (Враца)

 11. "Оборище" (Панаг.)

 12. "Ботев" (Гълъбово)

 13. ЦСКА-София 2

 14. "Спартак" (Плевен)

 15. "Банско"

 16. "Левски" (Карлово)

  • На база класирането и предвид чл. 3.1, буква в/ от Наредбата за първенствата и турнирите на БФС за сезон 2016/2017 година, СТК констатира, че добили право на участие в Лига Европа са както следва: Първи добил право ПФК „Ботев“ Пд – носител на купата на България, Втори добил право -ПФК „ЦСКА-София“ и трети последен добил право на участие ПФК „Левски“ -София. Предвид на това определя баража за участие в Лига Европа да бъде между отборите на ПФК „Левски“ и ФК „Верея“ Стара Загора, който се насрочва за 04.06/неделя/2017 година от 20.00 часа на стадион "Виваком арена- Георги Аспарухов" - София.