България с бронзов медал от Европейския шампионат по стрийт футбол за бездомни в София

Пред близо 1000 зрители направилият най-силно впечатление с играта си отбор на Румъния заслужено триумфира с шампионската купа и златните медали на завършилия в столицата Европейския шампионат по стрийт футбол за бездомни.  

Тимовете на Унгария, Гърция, Италия , Финландия, Литва, Северна Ирландия, Румъния и Австрия взеха участие, а  България беше представена от четири отбора. Три съставени от „Отбора на надеждата” и един от бежанци. Днес, за разлика от вчера времето беше повече от приятно за игра и зрителите в Княжеската градина станаха свидетели на много оспорвани финали при мъжете и жените.

В спора за първото място румънците надделяха над Литва с 6:3, като на два пъти в началото бяха догонващи в резултата, но с плътна преса и стабилна защита обърнаха нещата в своя полза, за да стигнат до мечтания успех в София. Отборът на България, съставен и селектиран от бежанци спечели третото място на завършилото Европейско първенство, като водените от Иван Иванов момчета победиха България 2 със 7:2 в „малкия” финал. На полуфиналите бежанците загубиха от бъдещия шампион Румъния с 5:2, а България 2 падна от Литва с 9:3. При жените шампион стана Финландия , които бяха категорични във всичките си мачове. На финала скандинавките разгромиха Гърция с 9:1. 

Стефан Златев ще бъде представя  България в съдийската колегия на предстоящото Световно първенство за бездомни през август в Норвегия. Златев заедно с още 15 рефери завършиха успешно семинара, който беше воден в София през последните два дни от Пол Нахтгаал  - лицензиран ФИФА съдийски инструктор. Именно холандецецът определи Златев да бъде пратен на Мондиала благодарение на отличното си представяне по време на курса, а и на мачовете , които свири на завършилия турнир.

С награда от „Теленор” си тръгва от София Йона Рандом от Финландия. Тя спечели приза за най-полезен състезател . Плакетите за феърплей бяха определени от съдиите на шампионата. При мъжете негови носители станаха България 1, а при жените футболистките на Гърция.

Ето и крайното класиране на Европейския шампионат по стрийт футбол за бездомни в София

Мъже :

  1. Румъния
  2. Литва
  3. България – бежанци
  4. България 2
  5. България 3
  6. Австрия
  7. България 1
  8. Северна Ирландия

Жени :

  1. Финландия
  2. Гърция
  3. Унгария

Италия