Скандални данни за самолетната трагедия с Шапекоензе видяха бял свят

Бразилският канал на „CNN“ получи достъп до ексклузивни документи, които показват, че самолетът, който е превозвал отбора на Шапекоензе за Колумбия не е имал право да излети, тъй като застраховката му е била с изтекла давност. Според тези документи, компанията „ЛаМия“ не е имала право да извърши този полет, тъй като не е покрила плащанията си.

В трагичната самолетна катастрофа намериха смъртта си по-голямата част от играчите на отбора, треньорския щаб и други хора от делегацията, пише Гонг.

Проблемът е, че застрахователната компания е изпратила писмото до самолетната едва на 21 февруари, а полетите е трябвало да бъдат прекратени още през октомври, тъй като още тогава не са били покрити плащанията.

В допълнение, самолетната компания „ЛаМия“ не е покрила нужните изисквания, за да може да оперира с полети до Колумбия. И все пак „ЛаМия“ е получила разрешение да извършва полето до тази южноамериканска страна.

Според боливийския адвокат Омар Дуран, Генералната дирекция на гражданската авиация на Бразилия носи пълна отговорност за това, че не е направен нужния отид на компанията и всички въздухоплаветелни средства.

Малкият бразилски клуб загуби почти целия си отбор, след като 71 от 77 пасажери на полета на тима загинаха при авиокатастрофа.