България U19 закла "петлите" насред Франция, докосваме Евро 2017

снимка: cska.bg

Юношеските ни национали до 19 години записаха историческа победа над еврошампиона Франция с 2:1 в мач от група 5 на Елитния кръг от квалификациите за Евро 2107 в Грузия. Момчетата на селекционера Ангел Стойков излязоха срещу домакина в решителен сблъсък. На старта на турнира България завърши 1:1 срещу Израел, а домакините изненадващо отстъпиха на Босна и Херцеговина с 0:2. За финалният кръг на Европейското се класира само победителят от всяка група.  Калоян Кръстев и Тонислав Йорданов се превърнаха в герои за България, след като вкараха головете. Домакините пък завършиха с 9 души, след като червени картони получиха Упомекано и Бутоба.

В нашия тим селекционерът Ангел Стойков направи една промяна в сравнение с първата среща- на мястото на Иван Тилев в средата на терена игра Асен Чандъров, който не бе в състава срещу Израел.

Първото положение за гол се откри пред „петлите“. В 11-ата минута  Маолида направи индивидуална акция, при която преодоля и вратаря Даниел Наумов. Топката бе изчистена пред голлинията от български защитник. Скоро след това Кръстев пропусна отблизо след опасна акция на Русев.

В 14-ата минута България поведе в резултата след гол на Калоян Кръстев. Таранът на Славия се възползва от перфектно центриране на Асен Чандъров отдясно, надскочи всички и с глава простреля безпомощния страж на французите – 0:1!

В 20-ата минута Георги Русев изскочи на удобна позиция, при която можеше и да подаде на Тонислав Йорданов. Халфът стреля, а топката премина на сантиметри от дясната греда в аут.

В 56-ата минута „лъвовете“ нанесоха своя втори удар, пише Блиц. Тонислав Йорданов засече топката в мрежата отблизо след прекрасно центриране на Ивайло Найденов – 0:2.

След час игра Христов направи невероятен пропуск, след като почти от голлинията не успя да вкара топката в мрежата. До ситуацията се стигна след изпълнен пряк сволоден удар от Георги Русев.

В 64-ата се получи меле пред нашата врата, топката беше изчистена пред голлинията след удар на Едуар. В 66-ата минута домакините намалиха резултата. Разписа се Диаби за 1:2. 

Четвърт час преди края „петлите“ остана с 10 души на терена. Втори жълт и червен картон получи една от звездите им – Дайо Упамекано.

Във 2-ата минута на добавеното време тимът на Франция получи нов удар. Билал Бутоба беше спъна грубо в центъра на терена наш играч и беше изгонен от главния рефер Димитриос Масиас. „Петлите“ завършиха срещата с 9 души.   След  този голям успех България излезе на второ място в групата с 4 точки, колкото има и Босна и Херцеговина.  На трета позиция засега е Израел с 2 т. „Петлите“ сензационно са аут от битката за класиране, след като записаха две поредни поражения. На 27 март (понеделник) българите излизат в реален финал на турнира и битка за евроквота срещу босненците. Сблъсъкът е от 20,00 часа на стадиона във Виньой.