Камата за Кройф: Вътре в мен обаче още сме лице в лице

снимка: БГНЕС

Точно преди една година един от най-великите играчи и треньори - Йохан Кройф. Легендарният холандец изгуби битката с рака на белите дробове, а смъртта му потресе света.

Трикратният носител на Златната топка, който беше страстен пушач, докато не претърпя операция на сърцето през 1991 година, оповести болестта си – рак на белите дробове, през октомври 2015 година. Той е един от най-великите футболисти на всички времена. Кройф спечели с Аякс три шампионски титли в периода 1971-1973 година и беше в състава на Холандия, когато загубиха от Западна Германия с 1:2 на финала на Световното първенство през 1974 година. Малко след това Кройф се присъединява към Барселона за рекордна трансферна сума и се превръща в любимец на „Ноу Камп”. През 1992 година вече като треньор той води каталунския клуб до първата им европейска титла, както и печели с тях четири пъти Примера Дивисион.

Именно холандецът отвори вратата на каталунския клуб пред Христо Стоичков.

Ето какво каза Камата за Кройф пред испанските медии:

"Зная, че Йохан физически си е отишъл. Вътре в мен обаче още сме лице в лице. Надали ще се отдалечим. Зная, че е горе и ни наблюдава. Би бил много горд от много хора, надявам се и от мен. Той беше моят футболен баща. Беше мой приятел, треньор, баща. Беше голям човек, макар че понякога имахме караници, тъй като беше много силен характер. Чувствам го като баща за всичко, което е направил за мен.

Много хора говориха и пишеха без да знаят какво всъщност се случва. Има неща, които никога не станат ясни, защото са тайни, лични. Понякога беше много груб с мен ден след като съм вкарал два или три гола. В следващия мач не ме пускаше като титуляр.

В други случаи играех много добре, а той ме сменяше. Карах се с него, но с течение на времето разбирах, че това е стилът му на работа. Искаше винаги да съм съсредоточен на сто процента и затова ме сменяше. След години ми обясни и аз тогава го разбрах.

Той никога не казваше "аз". Премахна думата "аз" и от моя речник. Изтрих тази дума от главата си. Първо е отборът, семейството, съотборниците, треньорите и след това си ти. Научих го с времето. Ще запомня Кройф като роден победител. Искаше да печели всеки ден, всяка тренировка, всеки мач… Беше борец 24 часа в денонощието", сподели Христо Стоичков.