Двама пловдивчани правят революция в спортните новини чрез приложение за телефони

галерия:

Българите сме се доказали като иновативни, амбициозни и прагматични хора. Поредното доказателство за това са пловдивчаните Андрей Спасов и Йордан Лазаров, които преди няколко дни (на 3-ти март) пуснаха своя нов продукт на пазара. Става въпрос за мобилно приложение за смартфони, което сме сигурни, че ще разтърси всеки запален футболен или спортен запалянко. Разговаряме с единия от тях - Андрей Спасов, който е идеолог на иновацията.

- Здравей, Андрей! Всички футболни фенове под тепетата те познават от проекта ти "Пловдив Дерби", какво представлява новото ти начинание?

- Преди 6 години стартирах може би първия регионален спортен сайт в България. За Пловдив съм сигурен, че бях първи. След бързия му успех много скоростно се появиха още половин дузина такива проекта под тепетата. Трибуна Пловдив, Спортен Пловдив, Густо спорт и още и още. Всички ние сме в жестока конкуренция за новини. Не бих искал да оценявам, кой е по-добър, кой е по-четен и кой е по-достоверен. Не искам и феновете на футбола и спорта да го правят. Всички ние си имаме предимствата и недостатъците. Именно така се роди и идеята ми за SportFeed. Приложението на Android и iOS обединява над 30 от най-големите и авторитетни сайтове в България, както и най-популярните регионални такива. Да си представим, че ти си фен на Ботев или Локомотив. Искаш да прочетеш всяка една новина за твоя отбор. И почваш: Отваряш едно след друго спорта бг, спортали, гонгове, дербита, нюзове, официални сайтове, фенски страници и т.н., и т.н. Изведнъж осъзнаваш, че си отделил над половин час, за да "преровиш" всички сайтове и да прочетеш всичко за твоя любим отбор. Аз и моят партньор в това начинание Йордан Лазаров ще сложим край на това. Нашето приложение (SportFeed), ще предоставя на потребителите си всички тези новини директно на телефоните им. И то на момента, в който се появят. Така читателят ще бъде информиран максимално."

- Как се роди идеята?

- Аз като спортен журналист, точно като всеки един фен, трябва да следя, кога и къде, какво се пише, за отборите, които отразявам. Една вечер си помислих, че ще е страхотно, ако някой ми напише програма, която да ме уведомява, в кой сайт, какво излиза за отборите, които отразявам. Бях готов да звънна на Данчо да го попитам може ли да ми направи такава програма. В следващия момент обаче си помислих: "Що за егоизъм? Не може ли подобен проект да се ползва от всеки един фен?" Оставих идеята вечерта да "отлежи" и на следващия ден се обадих на Данчо. От другата страна само чух: "Идвай, почваме го!". И така, започна едномесечен труд, най-вече от страна на Данчо, който изписа буквално десетки програми, скриптове и ботове, за да осъществи идеята. Двама-трима наши приятели през всичките тези седмици тестваха всяка следваща версия, която им изпращахме и така до 3 март, около 18:00 часа, когато пуснахме приложението за Андроид в Google Play. Отворихме шампанското, разделихме се и след малко Данчо се обади, че не е одобрено от магазина Google Store. Той обаче седна и веднага нанесе нужните корекции за да получим заветното "ОК" и така в 21:00 часа в деня на Националния празник стартирахме.

4164130

- Има ли интерес към приложението?

- Смея да твърдя - ДА! Oще повече, че приложението е безплатно и такова ще си остане! На ден правим по около 100 инсталации. Само след 3 дни попаднахме в секцията: "Налагащи се приложения" на Google Play. Постоянно питам хората, какво мислят. Сигурно съм говорил с над 100 души! Около 98% смятат, че идеята е добра. Хората вече дават предложения, как да подобрим приложението.

- Казваш 98%, значи има и такива, на които идеята не им допадна?

- Е, то оставаше и да няма. Един приятел примерно ми каза: "С това няма да се пенсионираш"(смее се). Имаше и още един негативен отзив, но не помня, какъв точно беше.

- Как го разпространявате?

- От човек на човек. Нямаме инвеститор и хиляди левове за реклама, затова разчитаме на социалните мрежи и на себе си. Този уикенд примерно сам направих около 40 инсталации, ходейки от човек на човек преди мачовете на Локомотив и Ботев. Питам хората, искат ли да им го инсталирам, обяснявам за какво става въпрос и го правя.

- Някой отказа ли ти?

- Да, Асен Караславов от Ботев Пловдив. Помисли, че искам да му "хакна" телефона и да го подслушвам (смее се). След няколко дни съм сигурен, че сам ще си го инсталира. Използвам случая да го поздравя.

4164129

- Как всъщност работи приложението?

- Смятам, че идеята е революционна, затова и слогана ни е "Революция в спортните новини". Ботове обикалят над 30 сайта в България и индексират новините. Потребителят пък, веднага след инсталацията се абонира за своите любими отбори. Примерно:Левски и Лацио, или ЦСКА и Ливърпул, и т.н. След това му остава само да чака да получи известие на телефона си, че някой е публикувал новина за някои от неговите любими отбори. Това е. Телефона изпиуква, извибрира или светва (в зависимост от настройките, които могат да се направят в самото приложение) и с един клик вече си в Спортал или в Гонг, или където е публикувана новината. Това е другото хубаво на приложението. Ние не крадем новините на сайтовете. Напротив. Рекламираме ги напълно безплатно пред нашите потребители и изпращаме посетители директно на сайта, който е написал новината. Така всяка авторска новина получава заслуженото - посещения. Ако Sporta.bg публикуват нещо първи за Ботев, потребителите на SportFeed ще отидат в Sporta.bg, за да го прочетат, а не примерно после да видят новината в PlovdivDerby прекопирана и да направят клик на мен, а не на първоизточника. Така ще подкрепим и авторските материали. Така и читателите ще знаят, кой първи е писал нещо.

- Веднага се сещаме за един недостатък. Едни и същи copy/paste новини обикалят всички сайтове. Така вашите потребители ще получат 8 известия от различни сайтове за една и съща новина. Това няма ли да е досадно?

- Точно обратното. Едва ли има човек в Пловдив, който по неприкрито да се е противопоставил на анонимния копи/пейст и кражбата на новини. Написали сме програма, която разпознава копираните материали. Така потребителите ще получат известие само от първоизточника. След това, който и да копира новината, ще се появява като дублирана новина и приложението няма да я разпознава като уникална информация, и няма да уведомява потребителя за нея.

- Само футбол ли?

- О, не. Има секции за Григор Димитров, Цвети Пиронкова, Митко Бербатов, Кубрат Пулев, грациите ни, за баскет, волей и Формула 1. Тепърва ще добавяме най-разнообразни новини. До часове ще добавим секция Снукър. Тя ще зарежда именно от Sporta.bg. Знаем, че вие получихте награда от българската снукър федерация за начина, по който отразявате този спорт. След като сте най-добрите в тази област, ние сме длъжни да дадем на нашите потребители линкове към най-доброто - тоест към Sporta.bg. От вас зареждаме новини за Левски, ЦСКА, Барса, Реал, Цветелина Стоянова и още, и още. 

- Ти самият ползваш ли приложението?

- И още как! Аз съм с iOS, а приложеното за "ябълки" ще е готово едва след няколко дни. Затова съм конфискувал таблета на един от тестерите ни. Горкото момче, не го е виждал от 5 седмици заради мен.

- Ами освен да ви пожелаем успех...

- Благодаря за възможността да представим проекта пред читателите на Sporta.bg. Нека всеки, който си изтегли приложението и е доволен от него, да го препоръча на приятелите си. На това разчитаме най-много.

Линк за изтегляне на приложениeто от Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=me.sportfeed.bg&hl=en