Изследване показа, че в Ла Лига се играе най-малко футбол като минути

снимка: БГНЕС/EPA

Футболният анализатор Колин Трейнър изследва разликата между 90-те минути и реалното игрово време на мачове в последните 7 сезона на петте големи футболни първенства на Европа – тези на Англия, Испания, Германия, Италия и Франция.

Според данните испанската Ла Лига е шампионатът, в който се играе "най-малко" футбол, тъй като в едва 54 минути топката реално е в игра, пише "24 часа". През миналия сезон най-дълго се е играло в италианската Серия "А" – почти 57 минути средно на мач. Най-голямото развитие от седемте анализирани сезона прави немската Бундеслига. Игровите минути в Германия нарастват от 52 минути през 2010 г. до 56 минути през 2016г.

През миналия сезон в Англия средното реално игрово време на мачовете е около 56 минути. Има различни причини, които обясняват тази ситуация. Една от тях са продълженията. Те удължават допълнително действителните игрови минути на срещата. В Испания има практика добавеното време да бъде максимум 3 минути, а след изтичането на първите 45 понякога дори не се дават продължения. В другите първенства ситуацията е по-различна.

В Германия или Англия, например, добавянето на 5 или повече минути към някои от двете части е често срещано явление. Едни от нещата, причиняващи най-съществената загуба на игрови минути, са прекъсванията за нарушения.

В тази връзка английската Висша лига е първенството, в което се извършват най-малко спирания – средно по 23 на мач през миналия сезон – 2015/2016 г. В Испания са 28, едно повече в сравнение с Бундеслигата или Серия "А". Това донякъде обяснява факта, че в шампионата на Иберийския полуостров минутите за игра са най-малко.