Наско Сираков: Нашите играчи са най-големите мишоци

снимка: levski.bg

От есента на 2013 година Наско Сираков не работи в клуб. Бившият спортен директор на Левски говори пред "Тема Спорт" за всекидневието си, както и за това какъв хранителен и спортен режим е държал да има на 'Терена", както и как е постъпвал с тези, които са пробвали да ги заобиколят.

Г-н Сираков как преминава един ваш ден - спорт, почивка?

- Откакто получих кризата преди месец, съм си дал почивка до Нова година. Така че след това ще се завърна към походите, които правя на Витоша. Възобновявам и ходенето на фитнес в "Царско село". Също така и сауна, парна баня, басейн.

Какво ви се промени в начина на живот след катастрофата през февруари?

- След тази случка по никакъв начин нищо не ми се промени. Не ми е първият инцидент, но се надявам да ми е последният. Специално катастрофата с нищо не ми промени битието. Промени го раждането на внучката ми, защото вниманието и на мен, и на Илиана е постоянно ангажирано с нея. Особено първия месец бях по три-четири часа при дъщеря ми да им помагам с малката, да отменям малко бабата. Аз обичам децата, детешар съм си.

Лесно ли се налага на група футболисти хранителен режим? Обяснява ли им се достатъчно?

- В България сме изключителни "индианци" в отношение на хранителния режим. Да, имаме медицински лица и спортни хора, които са запознати с тази материя. Така е във всеки спорт - например Джокович в последните 6-7 години постигна тези резултати на базата на хранителния си режим. През 2004 година в Левски направих така, че всички юношески отбори - от най-малките до най-големите, да се хранят на обед и вечер на "Герена" и да ядат това, което аз смятам, че трябва - това, което хората са доказали, че е правилно. Има много примери с български футболисти и спортисти, които смятат, че с кола, чипс и хамбургери могат да станат големи спортисти. Когато Хичо се върна от пробите в Арсенал, разказваше на колегите си за какво става въпрос и те само цъкаха. Там се хранят от първия отбор до най-малките заедно. И се следи всеки един какво яде и как се храни - проследява се ден-два и след това му се казва какво трябва да намали и какво да увеличи от продуктите, които консумира. В съвременния футбол, в който през три дни има мачове, възстановяването и хранителният режим са жизненоважни. И на мен ми е било трудно да се преборя с група футболисти, но... Играч, който не се съобразява с това - си заминава. При тези случаи трябва да се реже от корен.

През годините, особено когато бяхте ръководител в Левски, как се справяхте със случаите, които са известни -с Рабех?

- Имал съм инцидентни проблеми, когато дойдоха с Бензукан и изпратих проверки няколко вечери в тях. Имах два по-сериозни разговора и проблемите им приключиха. Те станаха като швейцарски часовници. Преди време чужденци, като дойдеха в Левски, си мислеха, че могат да го обърнат на свободия. Но в момента, в който разберат, че няма как да се получи това, или влизат в правия път, или си заминават. Както Радимов си замина.

Откога започнахте да се вълнувате от хранителната дисциплина като елемент на развитието на един спортист?

- Огромно впечатление в Испания ми направи отношението по този въпрос. Но във Франция направо ме ошашавиха. Още през 1992-а бяха богове на тази тема. И когато прочетеш малко и се поинтересуваш - ти става ясно. А в България ръководители и треньори въобще не искат да се развиват. Те затова са и такива безхаберници повечето, футболът и спортът се развиват ежемесечно във всички сфери - медицинска, възстановителна, да не говорим за тактическа. Не четат и не искат да се развиват. Говориш им нещо и те ти казват, че го знаят. Е, защо не го правят, като го знаят?! Футболистите се хранят по един начин, когато са заедно, но ти трябва да ги научиш и когато не са, отново да се хранят така. При две тренировки дневно съм задължавал играчите да обядват заедно и -да се приберат вкъщи. Налагал съм зверски глоби, ако разбера, че някой е бил на кафе. След час и половина тренировка и ядене, ако още час този футболист седи в кафене, целият ефект от първата тренировка му се губи. А след това не може да се възстанови, за да проведе нормално втора. Не е важно да спи следобед, но е важно да е в легнало положение.

Как смятате при следваща работа да убедите собственика да инвестира в място за хранене, в изготвянето на меню, за което се изискват финанси?

- Ако не си се разбрал със собственика по всички въпроси, които си поставил, няма за какво да отидеш. Според мен в Лудогорец го има това нещо. Със сигурност след два месеца ще го има и в ЦСКА, когато ще им е готова базата в Панчарево. В Турция това го въведоха преди повече от 20 години. Ти си имаш професионален договор и имаш работен ден, а не да отидеш час и половина на тренировка, да се изкъпеш и да си отидеш. Трябва да бъде така - сутринта тренираш, обядваш, почиваш, ако имаш втора тренировка, тренираш, ако не -има видеоразбори, тактически занимания. А иначе какво? Ще ми тренираш сутринта и после да не мога да те намеря по кафенетата в Студентски град, да ти давам една торба с пари и накрая да ти се моля да играеш?!

Защо според вас футболистите много подценяват въпросите с личен кондиционен треньор, диетолог, фитнес треньор, психолог?

- То не е само при футболистите. Видели ли сте треньор да инвестира в себе си? Да извади пари от джоба си и да отиде 15 дни на стаж да наблюдава един голям треньор как работи. Да, има двама-трима такива, но ние имаме над 150 раздадени Про лицензи. При играчите е същата работа - ако ги питаш тях, те ще ти кажат, че са перфектно подготвени физически, тактически и могат да изровят терена. А де факто във всички отношения нашите футболисти са най-големите мишоци в Европа. Ние сме с най-слаботелесните играчи.

Затова ли, когато се играят мачове от евротурнирите и се изправим срещу непретенциозни отбори, дори с премрежен поглед веднага разбираме кой е българският тим - този, който няма отговор при повишаване на темпото?

- Точно затова. Ние физически, в буквалния смисъл на думата, изоставаме. Разлика в капацитета им можеш да видиш след третата подготовка, тогава той се повишава малко. Защото това съм го виждал и сме го правели в Левски. Знам как са се развивали тези футболисти. Това са изпуснати неща точно в периода между 12-ата и 18-ата година. Нещата са прости, но тук никой не иска да се развива, да чете, да се научи. На когото и да говориш от хората във футбола, те ще ти отговорят, че го знаят това. Като го знаят - защо не го правят? И ако го правят и го знаят, защо изглеждат като бавноразвиващи се?

Когато сте подбирали треньори, имали ли сте съображения - да имат афинитет за развиване на спортно-хранителен режим?

- Когато работиш с чужденци, при тях това е водещо. Хората знаят за какво става въпрос. Последният чужденец, с когото работих, бе Йоканович, който бе висша класа в това отношение. При нас е изготвено едно меню и си го знаят - спагети, пилешко. Мога да го кажа наизуст. Не е проблемът какво ще ядеш преди мача, проблем е какво си ял цялата седмица. Това, че ще ядеш спагети и телешки стек преди мача - много хубаво, но ти като си плюскал цял живот свинско, мазно и люто, какво ще ти помогнат тези неща тогава?

Като активен играч веднъж Стилян Петров си бе дошъл на почивка тук, изпи две глътки кока-кола" и каза: "Това ми е за тази година, повече не мога да си позволя"...

- Стилян е великолепен в това отношение. Не е само той. Тези, които излязоха в чужбина на по 18-19 години, си промениха мисленето. А и Стилян е еталон за професионализъм. Любо Пенев и Краси Балъков бяха такива преди 25 години. Легенди мога да ви разказвам за живота на Любо във Валенсия. Всяка хапка си подбираше, как се подготвяше, Не е постигнал всичко благодарение на хубавите си очи, а с лишение, отдаденост, правилна работа и режим.

В менюто на вашия отбор какво трябва да има на масата и какво задължително ще задраскате?

- Свинското и газираните напитки са абсолютно забранени. Риба, телешко, много зеленчуци и вода са задължителни. Излязоха много хранителни добавки, които са заместители на всичко. Само трябва да имаш желание да правиш кариера.