Кой е по-добър - Роналдо или Меси? Ето какво отсъжда статистиката

снимка: БТА/AP

Лео Меси или Кристиано Роналдо е по-добрият футболист? Окончателен отговор на този въпрос едва ли ще получим някога, но изследване на El Mundo Deportivo показа кой има по-добри показатели в Ла Лига.

Данните са от 2009 до 2016 г. – периода, в който големите звезди играят в едно първенство. Преди 7,5 години започна една страхотна конкуренция, която продължава и до днес. Оттогава Меси и Роналдо са в спор за всички индивидуални награди и никой друг не може и да помечтае за протягане на ръка към Златната топка.

За този период Меси е вкарал 113 гола за Барса, които са донесли точки на отбора. Тук показателите на Роналдо са 118, с което има леко предимство. Попаденията срещу петте най-добри отбора на двамата в Примера дивисион са съответно 66 срещу 72 отново в полза на Кристиано. Тези тимове са Валенсия, Виляреал, Севиля и Атлетико Мадрид и един измежду Барса и Реал.

Срещу слабите отбори статистиката е 87 гола срещу 72, отново в полза на Роналдо. Трябва обаче да се отбележи, че четирикратният носител на Златната топка има повече точни изстрели от статични положения. Статистиката при дузпите показва, че Роналдо има предимство – от 64 опита 55 са успешни (85,9), докато при аржентинецa показателя е 32 гола от 42 наказателни удара (76,2%).

Лео обаче има далеч повече асистенции от Роналдо в Ла Лига – 122, с 35 повече. 22% от головете на Неймар за Барса са след подавания на Меси, а при Луис Суарес показателят е още по-висок – 26,5%. Роналдо пък е помогнал на Карим Бензема за едва 9,6% попадения в първенството.