На Спас Русев не му се занимава с Левски! Ето какво крои богаташът

Съществуването на футболния клуб е изцяло заложено на очакваната спешна препродажба на телекома, която изглежда все по-трудна

Сложната коалиция на интереси в Българската телекомуникационна компания (БТК) може да доведе до сериозни финансови проблеми във футболния отбор на „Левски“. При това в краткосрочен план. Информация за насрочено за февруари 2017 г. извънредно Общо събрание на акционерите (ИОСА) в „Левски“, на което да се гласуват промени в Надзорния съвет, обиколи сайтове и телевизии, придружавана от спекулации, че Спас Русев „може да се оттегли като собственик“.

На първо място, „оттеглянето“ на собственик не става на ОСА. Нищо че феновете на „Левски“ вече свикнаха смяната на собствеността да им бъде представяна точно по този начин. Именно по тази причина и на ИОСА няма как да бъде гласувано БТК (компанията оперира под търговското име „Виваком“  – бел. ред.) да остане само спонсор, а не собственик. Такива публикации се появиха главно в спортни медии.

Но съдбата на „Левски“ наистина е и ще бъде преплетена с „Виваком“.  „Студия Трансмедия“ не успя да се свърже със Спас Русев за коментар дали планира да се оттегли от „Левски“. Според източник на „Студия Трансмедия“ обаче той няма такива планове в момента. Заявеното ИОСА на „Левски“ и планираните точки в него са по-скоро част от новата корпоративна война във „Виваком“. Спас Русев по никакъв начин не би искал да има дългосрочни планове с „Левски“, а озоваването му като мажоритарен акционер се дължи единствено на участието му в коалицията на собствениците във „Виваком“. Русев на няколко пъти вече дава сигнали в изявленията си, че няма намерение да инвестира собствени пари в „Левски“. Към момента клубът съществува единствено благодарение на плащанията от „Виваком“ по договор за спонсорство.

Телекомът дори трябваше да стане миноритарен акционер с 30% участие в „Левски“. През ноември 2015 г. акционерите на клуба дори одобриха увеличение на капитала под условие. Плановете бяха това да се случи до един месец, до лятото на годината, до края на годината. То не е станало и до днес. Няма и да стане.

Проблемите около собствеността на „Виваком“ ескалират. А с това ескалират и проблемите на „Левски“. Странната коалиция на интереси, която успя да овладее телекома заради непокрит кредит от 150 млн. евро на люксембургската InterV Investment към VTB Capital, е изпаднала в силни вътрешни противоречия. Едното от тях е именно по линия на финансирането/акционерното участие в „Левски“. Сигнал за това даде интервю на Спас Русев пред любимото му радио „Дарик“, в което той обяви, че „Виваком“ няма да става акционер в „Левски“, защото собствениците на телекома не искали.

Според информация на „Студия Трансмедия“ актуалните номинални собственици на „Виваком“ – Спас Русев, братя Велчеви и VTB Capital искат да капитализират максимално резултата във „Виваком“ през тази година. Целта е да могат да използват реализираната печалба под формата на изтеглен кеш за плащане на собствените им задължения около придобиването на компанията. През август тази година вече беше направен неуспешен опит за изтегляне от „Виваком“ на 35 млн. евро под формата на дивидент.

Това намерение на номиналните собственици обаче не срещнало разбиране у „неприсъствените“ собственици.

Счетоводното капитализиране на „Виваком“ е и с цел компанията да може да бъде добре представена пред бъдещите кандидат-купувачи. Още от момента на влизането на новата коалиция на собственици в телекома е ясно, че това е преходен период преди нова препродажба. Заради проблемите със собствеността обаче тази препродажба може да се забави.

Всички тези неразбории във „Виваком“ носят несигурност в „Левски“. Неслучайно в интервюто си пред „Дарик“ Спас Русев не успя да обясни точно модела по който в момента се финансира „Левски“. По думите му парите, които идват от телекома, първо се осчетоводяват като заем, а след това като спонсорство. „Левски“ и „Виваком“ имат подписан спонсорски договор от лятото на 2015 г. Параметрите му така и не бяха обявени публично.

Мажоритарният собственик Русев пък обяви, че „Левски“ е финансово стабилен до края на 2016 г. А до края на тази година не остана много време.

Свиканото ИОСА в „Левски“ не е нещо повече от сигнал от страна на Русев, че иска да се разрешат собствените му проблеми. Русев категорично няма намерение да финансира „Левски“. И иска този проблем да отпадне от грижите му. Изправянето на клуба пред угрозата на фалита, обаче, ще накара много от феновете да потърсят обяснение. А както добре се знае, всяка власт иска феновете на „Левски“ и ЦСКА да не бъдат много сърдити.

Мирослав Иванов