Роналдо изпорти дузпа и накара Португалия да трепери

снимка: БГНЕС/EPA

Еврошампионът Португалия стигна до 3 точки след 4:1 у дома срещу Латвия, макар и успехът да не дойде чак толкова лесно. 

Гостите стигнаха до 1:1 в средата на второто полувреме, но след това еврошампионите показаха класа и с 3 гола до края стигнаха до триумфа.  Те имат 9 точки във втора квалификационна група след 4 мача, като остават на 3 от лидера Швейцария, който е без грешка. Латвицийте са 5-и с 3 точки. 

Домакините започнаха силно и установиха контрол върху двубоя още от началото, а гостите направиха няколко остри влизания ясно демонстрирайки безкомпромистност и стремеж да играят твърдо.  Жоао Марио опита късмета си отдалеч, но не затрудни Ванинс. В същото време обаче гостите показаха зъби и след корнер Тарасовс засече с глава, но Патрисио се справи, макар и да не беше много сигурен.  След това атаките на домакините продължиха, но без да се стига до чисти положения. Роналдо накара Ванинс да спасява удара му в 18-ата минута, а центриранията бяха избивани от защитата на гостите.  Класата на еврошампионите все пак си каза думата и в 26-ата минута те спечелиха дузпа. Двойно подаване между Роналдо и Нани завърши с нарушение срещу последния от Фрейманис. Кристиано не сбърка, макар и Ванинс да усети посоката и така Португалия поведе с 1:0. 

До почивката нов гол не падна, но малко преди паузата Бруно Алвес трябваше да блокира удар на Рудневс. След почивката нещата трябваще да успокоят за домакините в 58-ата минута, когато Клускинс спря Андре Гомес миг да вкара. Роналдо обаче този път стреля в гредата от отсъдената дузпа и не успя да отбележи. 

И това сякаш оказа влияние, защото гостите изравниха в 68-ата минута за ужас на феновете на еврошампиона. След едно центриране се получиха серия от рикошети, топката попадна в резервата Зюзинс, който преодоля Патрисио. 

Секунди по-късно обаче, домакините пак поведоха. Рикардо Куарешма центрира отлично отдясно и Уилиам Карвальо бе на точното място, за да отклони с глава и да върне аванса – 2:1. 

В 85-ата минута интригата окончателно приключи и Роналдо направи 3:1 след удар от въздуха, като вече има 68 гола в 136 мача за иберийците. В добавеното време Бруно Алвеш реализира с глава на далечната греда, за да оформи и крайния резултат.