Алекс Фъргюсън: Пускал съм "сешоара" само 6 пъти за 27 години

снимка: Guliver/Getty Images

Легендарният мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън разкри пред "Сън", че променил драстично дневния си режим, след като навършил 60 г. Шотландецът, който спечели 13 титли на Висшата лига и 2 пъти триумфира в ШЛ, сподели също, че е използвал прочутия си "сешоар" (крясъци в лицето на провинил се играч или играчи) само 6 пъти за 27 г. начело на Юнайтед (от 1986 до 2013 г.). 

"Когато бях млад, исках да контролирам и ръководя всичко. Исках да управлявам света - заяви 74-годишният сър Алекс. - Когато остарееш, осъзнаваш, че това не си струва и че трябва да се доверяваш на хората около теб. След 10 г. в Юнайтед реших, че трябва да предоставя отговорности на хората около мен, а аз имах фантастичен екип. Освен това, когато дойдох в Юнайтед, бях изпълнен с енергия, обаче с годините енергията намалява. Аз обаче за нищо на света не исках играчите да забележат това. Като млад ми бяха достатъчни 4-5 часа сън, но когато прехвърлих 60-те, вече ми трябваха по 7 часа. Тогава промених и менюто си. Спрях да излизам на ресторант в събота вечер, отивах си вкъщи, защото бях изтощен. Затова трябваше да променя доста от навиците си, защото държах футболистите да ме виждат достатъчно енергичен."

По повод сватбата със съпругата си Кати Съра добави: "Аз се ожених на сутринта и играх футбол след обяд. Тя (Кати) жертва всичко за мен и семейството. Това е да имаш добра съпруга. Навремето аз управлявах два бара в Глазгоу и ръководех футболен отбор, а Кати гледаше и възпитаваше децата - това бе нейната саможертва." Съра опроверга представата, че управлявал футболистите си със страх. "Разказваха се много митове за моя "сешоар" - сподели той, цитиран от "7 дни спорт". - Всъщност се е случвало само около 6 пъти за 27 години (в Юнайтед) и играчите ще ви го потвърдят. Проблемът при мен бе, че ако футболист ми отвърне, аз му се озъбвах. Това бе проблемът ми. Джок Стийн (легендарен мениджър на Селтик и на Шотландия) винаги ми казваше: "Отложи за понеделник разговора с играчите след мача", но аз му отвърнах, че не мога да чакам до понеделник. И така в събота след мача аз им казвах как точно се чувствам, тъй като бяхме тренирали здраво през седмицата и очаквах да спечелим всеки мач. Казвах им истината и истината наистина върши отлична работа. Посочете ми мой отбор на Манчестър Юнайтед, който е играл със страх! Работата ми беше да дам положителна настройка на този отбор, да могат да покажат най-доброто от себе си, никога да не се предават и да се радват, че играят за клуба. Това е нещо свещено."

Пред слушателите на Световния бизнес форум в Милано сър Алекс обясни защо се е наложило да освободи няколко от основните си играчи, след като Юнайтед спечели дубъл титла - Купата на Англия през 1994 г. "Трима или четирима от играчите ми остаряха по едно и също време - разказа Съра. - Аз трябваше да си напомням, че съм мениджър на Манчестър Юнайтед, а не техен баща, затова бях длъжен да отида при тях и да им кажа в лицето, че времето им е изтекло. Стив Брус, Гари Палистър, Денис Ъруин и Брайън Робсън - беше ми много трудно да го направя. Някой може да каже, че е жестоко, но тук става дума за вярност към клуба. Аз съм клубният мениджър, те са ме наели и аз трябва да гарантирам, че Манчестър Юнайтед ще остане най-добрият отбор. Когато един футболист остарява, той въобще не иска да си тръгва от Манчестър Юнайтед. Те искат да играят тук, докато навършат 50!"